Roland Garros: Nadal újra favorit, szabad a pálya a nőknél

Roland Garros: Nadal újra favorit, szabad a pálya a nőknél
Rafael Nadal jó esélyekkel indul a tizedik trófeájáért, míg a nőknél nincs igazi favorit a vasárnap kezdődő 116. francia nyílt teniszbajnokságon.

A spanyol sztár legutóbb 2014-ben ünnepelhetett Párizsban. Tavaly sikertelen idénye volt, de 2017-re alaposan összeszedte magát: csak a döntőben kapott ki Roger Federertől az Australian Openen és Miamiban, a salakszezonban pedig megszerezte tizedik serlegét Monte Carlóban és Barcelonában, majd Madridban is ő győzött. A 30 éves salakkirály 73/2-es győzelmi mutatóval büszkélkedhet a Roland Garroson, ahol tavaly csuklósérülés miatt lépett vissza a harmadik forduló előtt.

A címvédő Novak Djokovics önmagához képest gyenge idényt tud maga mögött, mindössze egy tornát nyert eddig, Dohában. 20/6-os mérlegnél tart, és a katari verseny óta csak egy döntőt vívott: vasárnap Rómában simán kikapott a német Alexander Zverevtől. A megújulás igényét jelzi a belgrádi játékosnál, hogy szélnek eresztette teljes edzői stábját, még ruhaszponzort is váltott, a Garrosra pedig a legendás Andre Agassi készíti fel.

A világelső Andy Murray ugyancsak egy trófeát szerzett az idén (Dubajban), sérülések miatt csupán 16/7-es a mutatója, így az elődöntőbe jutása is meglepetés lenne, különösen, hogy betegen érkezett Párizsba.

Az Australian Open óta 18-szoros GS-bajnok Federer teljes egészében kihagyja a salakszezont, a szintén svájci Stanislas Wawrinka – a Garros tavalyelőtti győztese – pedig továbbra is kiszámíthatatlan formát mutat. A csuklóműtétek után visszatért Juan Martín del Potro ezúttal a hátát fájlalja, a fiatalok közül viszont „Sascha” Zverev és Dominic Thiem is okozhat szenzációt. A mindössze 20 éves német Zverev római diadalával már a top 10-ben van a világranglistán – ahol 2008 óta nem volt ilyen fiatal játékos –, Thiem pedig nyolc eddigi tornagyőzelméből hetet salakon aratott, ráadásul a római negyeddöntőben könnyedén megverte Nadalt.

A nőknél a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams szülési szabadságra ment, a 2012-ben és 2014-ben bajnok Marija Sarapova pedig doppingeltiltása lejártával nem kapott szabadkártyát a francia szervezőktől, így világranglista 211-ként a selejtezőben sem indulhat. A címvédő Garbine Muguruza Blanco párizsi sikere óta egyetlen versenyt sem nyert – és a Grand Slameken is várakozáson alul teljesített két második fordulóval és egy negyeddöntővel. A világelső Angelique Kerber pedig nem mozog otthonosan a salakon, tavaly is már az első fordulóban kiesett a Garroson. A német játékos kilenc nekifutásból csak egyszer jutott el a párizsi negyeddöntőig, idén pedig 0/7-es mérlegnél tart a top 20-as ellenfelekkel szemben. A 2014-ben döntős Simona Halep megnyerte ugyan a madridi versenyt, Rómában pedig döntőt játszott, ám egy rossz lépés miatt bokasérülést szenvedett, még az indulása is kétségessé vált.

Titkos favoritként a római bajnok Jelina Szvitolinát emlegetik, aki már hatodik a WTA-rangsorban, és első helyen áll az idei eredményeket összesítő listán. A 22 éves ukrán idén már négy tornát nyert, Rómában pedig három top 5-ös ellenfelet is megvert Karolína Plískova, Muguruza és Halep személyében. Nem mellékesen már megérezte a siker ízét Párizsban: 15 évesen junior bajnok lett.

A tavaly a második fordulóban búcsúzó Babos Tímea a világranglista 35-jeként ezúttal is alanyi jogon főtáblás, első ellenfele a hazai közönség előtt szereplő Alize Cornet (43.) lesz. Gálfi Dalma és Stollár Fanny már a selejtező első fordulójában kiesett, míg a férfiaknál Fucsovics Márton számára – akárcsak az előző évben – a kvalifikáció második köre jelentette a végállomást.

Román részről három versenyző indult a selejtezőben, s a maximálisan lehetséges kettő (Alexandra Cadanţut Ana Bogdan búcsúztatta) főtáblára is jutott. Mindkettő premiernek számít.

A legjobb román férfi teniszező, Marius Copil (93. a világranglistán) fordulatos meccsen legyűrte német ellenfelét, Peter Gojowczyket (141.) a harmadik, utolsó selejtezőfordulóban, a 6:4, 6:7 (5), 7:6 (7) arányú sikerhez két óra és 35 perc kellett. A selejtezőkben első kiemelt 26 esztendős Copil több meccslabdát is elszalasztott, míg sikerült legyőznie egy évvel idősebb ellenfelét. Az aradi teniszező eddig nem volt párizsi főtáblás, Grand Slamek szempontjából az Australian Open a második fordulóig jutott (2015-ben), Wimbledonban pedig a nyitókörben búcsúzott 2016-ban, viszont idén alanyi jogon főtáblás a füvespályás GS-en. A szlovákiai Norbert Gombos (5.) nem jutott főtáblára, a szlovák Jozef Kovalik 1:6, 6:4, 6:3-as eredménnyel búcsúztatta.

A román hölgyeknél Ana Bogdan (106.) legjobb 126 közé jutása jelenti a kisebb szenzációt, az utolsó selejtezőfordulóban 6:4, 6:0-lal búcsúztatta a rutinosabb francia Virginie Razzanót (276.). Bogdan 24 esztendős, a hazai pályán játszó ellenfele 10 évvel idősebb.

A selejtezőből főtáblára jutók eddig teljesítménye 35 ezer euró és 35 világranglistapont, első fordulós ellenfelükre később derül fény.

További öt román lány alanyi jogon főtáblás, a pénteki sorsoláson ellenfeleikre is fény derült. A harmadik kiemelt Halep a szlovák Jana Cepelová (88.) ellen kezd, kettejük mérlege 1–1-re áll, a konstancai lány 2014-ben nyert a US Open második fordulójában, tavaly viszont a wimbeldoni nyitókörben Cepelová győzött. Irina-Camelia Begu (44.) az első fordulóban kolumbiai Mariana Duque-Marino (114.) ellen játszik, eddigi egyetlen meccsüket Begu nyerte még 2011-ben. Monica Niculescu (53.) eddig még nem játszott mostani ellenfelével, az észt Anett Kontaveittel (52.). Nehezebbnek tűnik Sorana Cârstea (67.) dolga, akinek a kínai Su-aj Peng (39.) jutott, eddigi egyetlen csatájukat 2010-ben az ázsiai teniszező nyerte. Az alanyi jogon először főtáblás Patricia Maria Ţiget (119.) nem kímélte a sors, a világranglistán 17. helyen álló, 16. favorit orosz Anasztaszija Pavljucsenkovával mérkőzik.

Ami az immár 36 millió eurós összdíjazás eloszlását illeti, az első körösök 35 ezer, a második körösök 70 ezer, a harmadik fordulósok 118 ezer, a nyolcaddöntősök 200 ezer, a negyeddöntősök 340 ezer, az elődöntősök 530 ezer eurót kapnak. A győztes 2,1 millióval, a finálé vesztese pedig egymillió euróval gazdagodik.