Robotasszisztált gyógytorna a rehabilitációs kórházban

lokomat
A Lokomat gyorsabb és hatékonyabb felépülést eredményez (A szerző felvételei)
Ultramodern robotok és más korszerű felszerelések beszerzésével kolozsvári rehabilitációs kórház „végre belépett a 21. századba” – fogalmaztak az egészségügyi intézmény illetékesei a sajtónak bemutatott és a Kolozs Megyei Tanács által lehívott európai alapokból finanszírozott eszköztár bővítés kapcsán szerdán.

Sanda Patrichi, az egészségügyi intézmény menedzsere hangsúlyozta: a különféle balesetet vagy agyvérzést elszenvedett, esetleg más okból immobilissá vált fiatalok, középkorúak és idősek rehabilitációjának elősegítését célzó fejlesztés nem kiadás, hanem az életminőségbe és a társadalom előmenetelébe történő befektetés. 

– A robotasszisztált gyógytornát csupán szakmai konferenciákon láttunk, s mindig arról álmodtunk, hogy valamikor nekünk is lesznek ilyen berendezéseink. A Kolozs Megyei Tanács által lehívott európai alapoknak és a saját hozzájárulásunknak köszönhetően az álom megvalósult – jelentette ki lapuknak Bódizs György, a rehabilitációs kórház orvosigazgatója.

Az angolul Intensive Visual Simulationnak nevezett rendszer tulajdonképpen ismét megtanítja az agyat használni a létező, de valamilyen okból (betegség, baleset, agyvérzés) sokáig mellőzött felső végtagot

Az egészségügyi intézményben tett körséta során megtekinthettük a Lokomat elnevezésű, csúcstechnológiájú műszaki gyógyászati berendezést, amelyet intenzív funkcionális mozgásszervi terápiára használnak. 

A berendezést éppen használó férfi elégedetten nyilatkozott a sajtónak az eredményről: tapasztalata szerint a klasszikus terápiás eszközökhöz képest a Lokomat gyorsabb és hatékonyabb felépülést eredményezett. Ezen kívül, tette hozzá, az orvosokat és asszisztensek fizikai terheltsége is jelentősen csökkent.

Ugyanakkor bemutatták a járásterápiában alkalmazott Andago mozgásszervi rehabilitációs robotot is, amely az egyensúly- és járásterápiában segít. Tudatták: az Andago azokban az esetekben hatékony, amelyekben a páciens nem veszítette el teljesen a járás képességét. A mozgást segítő eszköz a különböző betegségek utáni felépülési folyamatban hoz eredményes javulást.

A robotok és a számítástechnika segítségével segítenek a pácienseken

Az egyik legkorszerűbb, a virtuális valóságot használó berendezés a vizuális motorszimuláció és a tükörterápia új számítógépes eszközének számít.  Az angolul Intensive Visual Simulationnak nevezett rendszer tulajdonképpen ismét megtanítja az agyat használni a létező, de valamilyen okból (betegség, baleset, agyvérzés) sokáig mellőzött felső végtagot. 

A szintén beszerzett Bioness L300 Go eszköz például a lógó lábat emeli meg, ami a központi idegrendszer, a perifériás idegeket érintő sérülések vagy egyéb megbetegedések (például stroke, szklerózis multiplex, gyermekkori cerebrális parézis, perifériás idegrendszer érintettsége) következtében jelentkezhet. Az orvosi eszköz javítja a járásképet, gördülékenyebbé és biztonságosabbá téve a mozgást. 

A ma átadott berendezés stimulálja azokat az idegeket és izmokat, amelyeket az idegrendszer nem képes irányítani.