Orosz figyelmeztetés az Ukrajnával szomszédos országoknak

Orosz figyelmeztetés az Ukrajnával szomszédos országoknak
Igor Konsenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arra figyelmeztette az Ukrajnával szomszédos országokat, ha repülőtér-hálózatukat olyan ukrán katonai repülőgépek rendelkezésére bocsátják, amelyeket bevetnek az orosz fegyveres erők ellen, az ezeknek az államoknak a fegyveres konfliktusban való részvételeként értékelhető. Utalt rá, hogy néhány ukrán harci gép korábban Romániába és más országokba menekült.

Ugyanakkor biológiai fegyver fejlesztésével vádolta meg Ukrajnát a szóvivő. 

„A birtokunkba jutott dokumentumok megerősítik, hogy ukrán biológiai laboratóriumokban, Oroszország területének közvetlen közelében biológiai fegyverek összetevőinek kifejlesztése zajlott” – hangoztatta.

Konasenkov szerint a katonai célú biológiai programot a Pentagon finanszírozta. Az elmúlt években Moszkva többször is azzal vádolta meg Washingtont, hogy volt szovjetköztársaságok területén ismeretlen rendeltetésű biológiai laboratóriumokat üzemeltet.

Ugyanakkor Gyenyisz Pusilin, a luhanszki szakadár népköztársaság vezetője egy „NATO-nyilvántartási számmal ellátott laptopon” talált adatokra hivatkozva bejelentette, hogy az ukrán hadsereg március 8-án szándékozott egyidejű támadást indítani a Donyec-medence szakadárok által ellenőrzött területei és az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím ellen.

Vasárnap egyébként három orosz állami hírügynökség is hivatkozó forrást idézett, amely azt állította, hogy Ukrajna, két évtizedig tartó titkos nukleáris és fejlesztések nyomán, mindössze „néhány hónapra volt attól”, hogy minden feltétele meglegyen saját nukleáris fegyvere és a hordozóeszközök kifejlesztéséhez.