RÉSZLEGES KIJÁRÁSI TILALMAT VEZETNEK BE AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN

RÉSZLEGES KIJÁRÁSI TILALMAT VEZETNEK BE AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN
Néhány perccel ezelőtt Marcel Vela belügyminiszter bejelentette: katonai rendelet alapján 22 és 6 óra között a polgárok csupán indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket, bezárnak a fogorvosi rendelők, a bevásárlóközpontokban működő üzletek, nyitva maradnak viszont az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és ruhatisztítók. Az intézkedés az eredeti közlés szerint vasárnap, azaz március 22., 22 órától lép érvénybe, a Hivatalos Közlönyben azonban hétfő, március 23., 22 óra jelent meg.

További intézkedések:

  1. Napközben csak munkaügyben, orvoshoz és vásárolni AJÁNLOTT elhagyni a lakhelyet.
  2. Csak a sürgősségi fogorvosi beavatkozások engedélyezettek.
  3. Az utcákon nem gyűlhet össze több mint három személy, csak amennyiben együtt élnek.
  4. Ha valakinek éjjel kell elhagynia otthonát, azt csak munkavégzés céljából teheti, amennyiben a tevékenység otthonról nem végezhető, vagy alapszükségleti termékek beszerzése, halaszthatatlan orvosi vizsgálat miatt, vagy ha idős, fogyatékkal élő vagy beteg hozzátartozót, illetve gyermeket kell ellátnia vagy elkísérnie.
  5. Azok, akik megszegik a házi elkülönítés szabályait és elhagyják otthonukat, intézményes karanténba kerülnek.

Továbbá: külföldi állampolgárok nem léphetnek be Románia területére, az átutazás csak a hatóságok által kijelölt tranzitútvonalakon lehetséges.

A belügyminiszter kijelentette: tudja, hogy fájdalmas a szeretteinktől, rokonainktól való távolmaradás, de "elveszítésük tragikus lenne".

Elmondta: A 6-22 óra közötti időszakra nem vonatkozik a kijárási tilalom.

Raed Arafat, a belügyiminisztérium államtitkára kijelentette: habár a nappali kijárásra vonatkozóan a katonai rendelet csupán ajánlásokat fogalmaz meg, ezekre úgy kell tekinteni, „mintha kötelezőek lennének”.

varosnapokHirdetés