Rendkívüli ülésszakra hívták össze a szenátust és a képviselőházat

Rendkívüli ülésszakra hívták össze a szenátust és a képviselőházat
A szenátust is a képviselőházat is rendkívüli ülésszakra hívták hétfőn össze a január 10-31. időszakra.

„Az állandó bizottság ülésén az a döntés született, hogy ma 13 órára összehívják a plénumot. Ugyanakkor rendkívüli ülésszak összehívásáról is döntés született a január 10-31. időszakra” – közölte Nicolae Bădălău, a felsőház alelnöke.

Mario Oprea, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője bírálta a rendkívüli ülésszak összehívását, szerinte ez tulajdonképpen „ravaszság”, ami lehetőséget teremt a kormánynak, hogy rendeleteket adjon ki annak ellenére, hogy az erről szóló jogszabályt megtámadták az alkotmánybíróságnál.

„Az első alkalom, amikor a rendkívüli ülésszak idejére választókerületi és parlamenti bizottsági munka is be van ütemezve, mintha nem is léteztek volna. A választókerületi munka február elsejéig lett volna mindenképp, az állandó bizottságok pedig egy-egy hét tevékenységet terveztek be január folyamán. Ez a dolog, hogy megadni a kormánynak a lehetőséget, hogy törvény nélkül is rendeleteket bocsásson ki, egy egyszerű ravaszság, ami sem a kormány, sem a parlamenti többség munkáját nem tiszteli meg” – fogalmazott az ellenzéki honatya.

Megjegyezte, a szenátus szabályzata eltér a képviselőházétól, és hogy ha a 13 órától kezdődő plenáris ülésen nem lesz meg a döntéshozáshoz szükséges létszám, akkor nem fogják tudni megszavazni a jövő heti vagy a januári programot, így oda a rendkívüli ülésszak.

A szabályzat szerint 69 szenátornak kell jelen lennie, hogy döntésképes legyen a ház.

Arra a kérdésre, hogy a PNL bojkottálja-e az ülést, Mario Oprea azt mondta: „A PNL itt van a frakcióban. A helyzet függvényében hozunk döntést”.