Rendezvénysorozat kezdődik a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő tiszteletére

Rendezvénysorozat kezdődik a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő tiszteletére
A 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő emlékére indított centenáriumi sorozattal, valamint az Irodalmi Karaván című, Erdélyt is útba ejtő irodalmi roadshow-val ünnepel 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják. A 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító Pilinszky100 centenáriumi sorozat 2022-ben Nemes Nagy Ágnes centenáriummal folytatódik – közölték a szervezők.

A rendezvénysorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Juhász Anna irodalmár szervezésében valósul meg Viszonylagos öröklét – Nemes Nagy Ágnes100 címmel. Az 1922. január 3-án született költő a 20. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja. A programok között irodalmi utazások, séták, estek és diákokat megszólító rendezvények is szerepelnek a MOM Kulturális Központtal partnerségben. Emellett elindul az Irodalmi Karaván elnevezésű eseménysorozat is, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, határok nélkül bemutatni a kortárs szerzőket. Az irodalmi roadshow a magyar nyelv és irodalom értékeit őrizve, irodalmi évfordulókra fókuszálva Magyarországon belül és az országhatáron túl utaztatja az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.     

Az Irodalmi Karaván első utazása január 25. és 28. között lesz Székelyföldön a magyar kultúra napjához kapcsolódva. Az útiterv szerint Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és szalonestek megrendezésével készülnek a szervezők. Az utazáson kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője.    

„Ma van Nemes Nagy Ágnes születésnapja, épp 100 éve született. Az idei centenárium keretében az életének fontos helyszíneit is felkeressük és az adott országban irodalmi, zenés programokat szervezünk, így megyünk a tervek szerint márciusban Rómába, ahol – Pilinszky Jánoshoz és sokakhoz hasonlóan – 1947 telétől ösztöndíjjal tartózkodott. Az olaszországi időszak versekben, prózai emlékezésekben és Lengyel Balázs Két Róma című kötetében is visszaköszön. Az idei centenárium lehetőséget teremt arra egy éven át, hogy közelebbről, több rétegben megismerjük Nemes Nagy Ágnes életművét” – írta tegnap Irodalmi Szalonjának Facebook-oldalán Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

A programokkal kapcsolatos további részleteket január elejére ígérik a szervezők a facebook.com/jairodalmiszalon és a facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum oldalakon.

(Borítókép forrása: Fortepan / Hunyady József)