Rendezők, színészek, producerek, fesztiválszervezők döntenek a TIFF díjairól

Rendezők, színészek, producerek, fesztiválszervezők döntenek a TIFF díjairól
A 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjának fődíjáról, a Transilvania Trófeáról idén a nemzetközi filmipar szakembereiből és művészeiből álló öttagú zsűri dönt: a tizenkét versenyfilm közül választó bizottságba meghívták Bogdan George Apetri rendezőt, Carlos Rodríguez Ríost, a barcelonai D’A Filmfesztivál igazgatóját, Gülin Üstün producert, Halldóra Geirharðsdóttir színésznőt és Srdan Golubović rendezőt is.

A díjnyertes rendező, forgatókönyvíró és producer, Bogdan George Apetri napjaink legjelentősebb román filmeseinek egyike. Alkotásait a világ legnagyobb fesztiváljain mutatták be és díjazták, Velencétől Locarnóig, Varsótól Thesszalonikiig. Miután a tavalyi TIFF-en elnyerte a FIPRESCI-díjat, idén a hivatalos versenyprogram zsűrijének tagjaként tér vissza Halldóra Geirharðsdóttir izlandi színésznő mellett – akit a Woman at War (r. Benedikt Erlingsson) című filmben nyújtott alakításáért Európai Filmdíjra jelöltek –, valamint Gülin Üstün török producer mellett, aki a Meetings on the Bridge koprodukciós platformot, a törökországi filmkészítők legnagyobb szakmai programját vezeti. A zsűriben helyet foglal továbbá Srdan Golubović szerb rendező – akinek korábban többször is szerepeltek a TIFF-en nemzetközileg díjazott alkotásai –, valamint Carlos Rodríguez Ríos, a barcelonai D'A Filmfesztivál igazgatója és a Noucinemart forgalmazó cég alapítója.

A hivatalos versenyprogram zsűrije: Bogdan George Apetri, Carlos Rodríguez Ríos, Gülin Üstün, Halldóra Geirharðsdóttir és Srdan Golubović

Az idén első alkalommal versennyé alakított What's Up, Doc? szekció tíz egészestés dokumentumfilmjéről Alexandru Solomon rendező,  az Európai Dokumentumfilm Hálózat tagja és a One World Dokumentumfilm Fesztivál elnöke, Dimitris Kerkinos, a Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál programjának válogatója és kurátora, a fARAD Filmfesztivál művészeti igazgatója, valamint René Kubášek, a Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó osztályának koordinátora dönt.

A Román Filmnapok versenyprogramjának zsűrijét ezúttal Barbara Wurm író, kurátor, a kelet-európai filmek szakértője, Gaga Chkheidze, a Cinema Art Center Prometheus és a Tbiliszi Nemzetközi Filmfesztivál alapítója és igazgatója, valamint Kjell R. Jenssen Jenssen, az oslói Cinemateket programjának kurátora alkotja.

A helyi filmeknek szentelt szekció rövidfilmjeit Bereczki Csaba rendező, az Eurimages képviselője, Edna Fainaru újságíró, az izraeli filmművészet egyik legbefolyásosabb személyisége, valamint Weronika Czołnowska producer, a New Horizons IFF szakmai programjainak koordinátora értékeli és bírálja.

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége által létrehozott FIPRESCI-díj odaítélésére Andoni Iturbe Tolosa független filmkritikust, a Baszkföldi Egyetem dékánhelyettesét és oktatóját, Báron György filmesztétát, televíziós dokumentumfilmest, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének magyarországi képviselőjét, valamint Tommaso Tocci olasz írót, filmkritikust kérték fel, aki számos nemzetközi fesztivál munkatársa.

(Borítókép forrása: tiff.ro)