Regisztrációt segítő honlapot hoztak létre

Regisztrációt segítő  honlapot hoztak létre
A magyarországi választási névjegyzékbe történő regisztrációt segítő honlap elindítását jelentette be Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke egy maikolozsvári sajtótájékoztatón, amelyet Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével közösen tartott. A két alakulat által közösen létrehozott Választás.info honlapon a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos információkat közölnek, és a regisztráció több változatát ajánlják fel az internetes oldal látogatóinak.

A honlapon a személyes, illetve telefonos regisztráció választása az EMNT valamely irodájába, illetve telefonszolgálatához, az internetes és a postai úton történő regisztráció a Nemzeti Választási Iroda honlapjára irányítja az érdeklődőket. 

Sándor Krisztina elmondta: eddig mintegy 570 ezer erdélyi magyar szerzett magyar állampolgárságot is, közülük mintegy 510 ezren nagykorúak. A választási iroda nyilvántartása szerint azonban csak közel 129 ezer személy szerepel a választói névjegyzékben.

„Mindenkinek felhívjuk a figyelmét arra, hogy regisztráljon, bármilyen más ügyben is fordul hozzánk” – mondta  Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke. A magyarországi parlamenti választás jövő tavasszal lesz, de azoknak, akik a lakcímében, családi állapotában változást állt be, újból regisztrálniuk kell magukat.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy azok, akik eddig nem tették meg, de bele szeretnének szólni a magyar politikai élet alakulásába, a honosítási kérelmüket idén októberig be kell nyújtaniuk, mert különben az átfutási idő miatt lekésik a részvételi jogot.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Erdélyben kb. 570 ezer magyar potenciális szavazónak a kétharmada nem regisztrált, amit pótolni kell. Mindezt megtehetik felkeresve akár az EMNT, az EMNP vagy az RMDSZ irodáit, akár online (valasztas.hu, valasztas.info, regisztracio.ro). Akik nem akarják a román postára bízni választási borítékuk kézbesítését, azok eljuttathatják majd a romániai magyar diplomáciai testületekhez, akik gondoskodnak a célba érésről.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt  (EMNP) elnöke azt emelte ki, hogy jelenleg regisztrációs kampány folyik, ami nem választási kampány, hanem nemzeti ügy, és felette áll minden pártérdeknek. A centenárium kapcsán elmondta: a térségben élőknek empátiát kell tanúsítaniuk egymás iránt, így nekünk nem kell örülnünk a százéves évfordulónak, mint ahogyan a románságnak sem kell ünnepelnie Bukovina elcsatolását. „Elvárjuk, hogy adófizető állampolgárokként Romániában tartsák tiszteletben a mi nemzeti érzelmeinket is” – mondta Szilágyi Zsolt.

Gőzerővel folyik továbbá a Minority Safe Pack európai polgári aláírási kezdeményezés, amit minden tömegrendezvényen, de a világhálón is lehet gyakorolni – hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva: segítséget nyújtanak a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés online aláírásához is. 

A nemrég lezajlott Meleşcanu–Szijjártó találkozó kapcsán az EMNP elnöke dicsérte a párbeszéd eredményességét, amit szerinte folytatni kell. Arra az újságírói kérdésre, hogy mi a teendő, ha a közös megállapodás ellenére a kolozsvári Magyar Kulturális Intézet létrehozását elkezdi beborítani a feledés homálya, azt válaszolta: vannak lehetőségek a számonkérésre, mivel a kormánya által felhatalmazott román külügyminisztérium sem kívánhatja saját lejáratását.