Puccs a liberális pártban? – Cîțu leváltását követelik

Puccs a liberális pártban? – Cîțu leváltását követelik
Nem befolyásolná negatívan a kormánykoalíció működését, ha Florin Cîţut leváltanák a Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről – nyilatkozta Vasile Dîncu védelmi miniszter, a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsának elnöke csütörtökön Kolozsváron. Dîncu újságírói kérdésre azt a hírt kommentálta, miszerint negyven liberális párti politikus levélben szólította fel lemondásra a párt elnökét, Florin Cîţut.

Vasile Dîncu kifejtette: nem hinné, hogy ez a fordulat érvágást jelentene a koalíció számára. „Mi a koalícióban elég jól tudtunk együttműködni Florin Cîţu elnökkel is, természetesen Nicolae Ciucă kormányfővel még jobban dolgoznánk együtt, ha ő lenne az új elnök - nem tudjuk. (...) Azt gondolom, hogy ebben a koalícióban fontosabbak a célok, mint a személyek, ezért nem hinném, hogy negatívan befolyásolna, ha a koalíciós partnerünk politikájában változás történne" - fogalmazott a védelmi miniszter.

A liberális párton belüli lázadás a PNL megyei szervezeteinek elnökei részéről indult. Sajtóértesülések szerint a két alelnök, Lucian Bode és Rareș Bogdan is támogatja a jelenlegi pártelnök leváltását. A PNL-n belül ugyanis egyre nagyobb az elégedetlenség azzal kapcsolatban, ahogyan Cîțu a párt belügyeit kezeli, illetve ahogyan nyilvánosan is szembehelyezkedik a kormánykoalíció többi pártjával, különösen a szociáldemokratákkal.

Múlt héten Florin Cîțu kormányátalakítást helyezett kilátásba, ami végleg betette a kaput a liberálisoknál. Megüzenték a pártelnöknek: nem lesz semmi ilyesmi, és ha mégis, az erre vonatkozó döntés csakis a miniszterelnök, Nicolae Ciucă hatáskörébe tartozik.       

Szintén Cîțu ellen szólnak azok a felmérések, amelyek szerint neki a legalacsonyabb a bizalmi indexe, szemben Nicolae Ciucăval.

Florin Cîțu, akkor még Románia miniszterelnöke, 2021 szeptemberében vette át a liberális párt irányítását elődjétől, Ludovic Orbantól - ádáz harc után. Kormányfői tisztségét azonban nem tudta megőrizni, utódja a kabinet élén párttársa, Nicolae Ciucă tartalékos tábornok lett. Amint az várható volt, e „kétfejűség” számos feszültséggel járt, a párton belüli törésvonalak kiéleződéséhez vezetett.