Pénzügyi jelentés: miből és hogyan gazdálkodott az RMDSZ 2016-ban?

Pénzügyi jelentés: miből és hogyan  gazdálkodott az  RMDSZ 2016-ban?
„Számunkra fontos, hogy átlátható legyen, mennyi pénzből gazdálkodunk, mire fordítjuk a költségvetési támogatást” – nyilatkozta Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök (képünkön) azt követően, hogy az RMDSZ ma közzétette tavalyi pénzügyi jelentését. Az RMDSZ hírleveléből kiderül: 2016-ban összesen 27 603 323 lejből gazdálkodtak, amiből 22 877 630 lej a román államtól kapott támogatás, tagdíjakból, adományokból 4 360 246 lej gyűlt, 365 447 lej pedig az egyéb bevételből származó összeg.

A kisebbségi alapból elköltött összeg 32,43 százaléka közösségszervező programok finanszírozását jelenti. További 49,42 százalék a szövetség működésére előirányzott összeg, beleértve a Szövetségi Elnöki Hivatalt, Ügyvezető Elnökséget, Szövetségi Képviselők Tanácsát, a Communitas Alapítványt, a Nőszervezetet, a Kulturális Autonómia Tanácsot, a megyei és területi szervezeteket, platformokat. Költségvetésük 1,69 százalékát a Kós Károly Akadémia Alapítvány, 3,32 százalékát a Maszol, 13,12 százalékát pedig az Erdély FM és Erdély TV kapja.

A tájékoztatóban leszögezik, hogy tavaly választási év volt, ezért a költségvetés egy részét a kampányköltségek jelentik: az önkormányzati kampányra 1,81 millió lejt, a parlamentire 1,37 millió lejt költöttek. Ezeket a választási törvény előírásai szerint adományokból, tisztségviselők hozzájárulásából, tagsági díjakból fedezték.

„Mint ismeretes, az RMDSZ a Communitas Alapítványon keresztül minden évben nyílt pályázatot hirdet romániai magyar civil szervezetek számára, programok támogatására. Ez az összeg tavaly 4,68 millió lej volt, 1708 nyertes program valósult meg” – számolt be az ügyvezető elnök.

Porcsalmi kiemelte: a pályázat formájában meghirdetett támogatások mellett évről-évre társadalmi programok, rendezvények, konferenciák finanszírozására is előirányoznak egy keretet, ez tavaly 110 programot jelentett 1 519 483 lej értékben. Ugyanakkor 2016-ban 21 erdélyi magyar országos civil szervezetet részesítettek normatív, működési támogatásban, összesen 545 428 lej értékben.

„Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalától származó bevétel fennmaradt, el nem költött részéből a következő év első három-négy hónap működését és programjait finanszírozzuk, hiszen a támogatások folyósítása március−április hónapban kezdődik, és decemberben zárul” – számolt be.

Az RMDSZ tavaly közölt először összesítést gazdálkodásáról honlapján, miután az Átlátszó Erdély blog peres úton próbálta elérni, hogy a szövetség által alapított Communitas Alapítvány adjon számot a felhasznált közpénzek elköltésérőlKelemen Hunor RMDSZ-elnök egy tavalyi sajtótájékoztatón azt állította: a közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító törvény nem vonatkozik az RMDSZ-re, ugyanakkor megígérte, hogy a szövetség nyilvánosságra hozza honlapján a közpénzek elköltésére vonatkozó valamennyi adatot.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol