Pentaktív Nagyenyeden: a hazai magyar cserkészek legnagyobb rendezvénye

Pentaktív Nagyenyeden: a hazai magyar cserkészek legnagyobb rendezvénye
Mozgalmasan zajlott a hétvége a nagyenyedi Bethlen-kollégiumban: több száz cserkész érkezett Erdély minden részéből a Romániai Magyar Cserkészszövetség legnagyobb rendezvényére, a Pentaktívra. A változatos programok már szombaton hajnalban elkezdődtek disznóvágással és feldolgozással, majd volt kézműves tevékenység a kiscserkészeknek, csurigaverseny a Bethlen-kollégium felújított tornakertjében, a másik izgalmas versenyszám pedig a pinewood derby volt, amelyet a kollégium dísztermében tartottak meg. Ma ökumenikus istentiszteletet tartottak, ezt követően került sor a díjkiosztásra és a hazautazásra.

420 cserkész töltötte meg élettel Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégiumot ezen a hétvégén, akik Brassótól Szatmárig, Erdély minden tájáról érkeztek a kiemelt eseményre.

Az országos cserkészszövetségnek évi három nagyobb rendezvénye van, ebből idén kettőt Fehér megyében rendezték meg: 2022. május 14-én az Országos Cserkész Sportnapot Magyarlapádon, valamint a 2022. november 5-e és 7-e között zajló Pentaktívot Nagyenyeden. Utóbbi programját Kis Csaba főszervező, a 121. számú Bethlen Gábor Cserkészcsapat vezetője ismertette.

Az ünnepélyes megnyitóra pénteken este került sor, a „nagy események” szombaton zajlottak. Reggel hatkor Magyarlapádon leszúrták azt a disznót, amelyet aztán Enyedre szállítottak, ahol teljes mértékben feldolgoztak, azaz a hús elkészítésén kívül zsírt olvasztottak, kolbászt, kenőmájast, tepertőt készítettek a hagyományos receptek szerint. A munkafolyamat minden fázisánál a gyerekek is segítettek: a felnőtt cserkészek irányításával szorgalmasan szabdalták a húst, kavargattak, daráltak, fűszereztek, így készült el az ízletes vacsora. A lányok közben – idén kenyér helyett – kalácsot is készítettek, és a konyhai teendőkkel párhuzamosan, az elemi osztályos kiscserkészek kézműves tevékenységeken vettek részt.

Ebéd után kezdődött a szívdobogtató csurigaverseny, amelyet idén először nem a városi parkban, hanem a Bethlen-kollégium felújított tornakertjében rendeztek meg. A résztvevők kaptak három deszkát, négy kereket, csavarokat, ezekből kellett a helyszínen a kis járgányt összetákolni, összesen tizennégy csuriga készült el. A négy fős szerelőcsapatból csak egyvalakinek, a kormányosnak adódott lehetősége lerobogni a kanyargós szerpentineken, de a cserkészek váltig állítják, hogy szurkolni is ugyanolyan élvezetes. A szervezők természetesen mindig ügyelnek a gyerekek biztonságára, csak megfelelő védőfelszereléssel engedik pályára őket.

A másik izgalmas versenyszám a pinewood derby volt, amelyet a kollégium dísztermében tartottak meg. Az 1953-ból, az amerikai cserkészektől származó verseny lényege: a résztvevők saját készítésű, szigorú sztenderdeknek megfelelő, fából készült kiskocsikat versenyeztetnek egy lejtős kifutópályán. A szervezők jó előre kiosztják a lepecsételt fadarabot, kerekeket és tengelyeket, amelyekből otthon ki-ki elkészítheti álmai piciny versenyautóját, amelyet aztán saját névvel lehet majd pályára küldeni. A fődíjat a leggyorsabb kiskocsi viheti el, de díjazzák a kreativitást és a „szemrevaló” formatervezést is, számtalan tipp és titok kering a cserkészek körében, hogyan lehet a legjobb eredményt elérni.

Kimondott kuriózum maga a versenypálya és a megfigyelő rendszer is, amelyet a fakocsifutamon használnak. A teljes infrastruktúrát a nagyenyedi cserkészek építették, a kifinomult elektronikai részt Köble István, volt enyedi cserkész szerkesztette, aki mellesleg diplomadolgozatát is ebből írta. A kilenc méteres lejtős pályán 4 színes sáv található, erre helyezik az autókat. A startvonal négy csavarból áll, amelyek a számítógép által vezérelt gombnyomással indítják el a kocsikat. A célvonalnál négy infravörös fotorefraktív lézerérzékelő méri le a kocsi futamidejét. Köble István készített egy számítógépes programot is, amelyik összesíti az adatokat, mint versenyző és kocsija neve, ideje illetve a kategóriákat. Ily módon nincsenek viták a rangsor megállapításakor, hiszen sokszor csak egy-egy másodperc vagy még annál is kevesebb a különbség a kisautók között. Kis Csaba főszervezőtől megtudtuk, hogy a becses fakocsifutam felszerelést nagy gonddal őrzik a kollégium cserkésztermében, és mivel Erdélyben nincs párja, ezért a Romániai Magyar Cserkészszövetség minden évben Nagyenyeden szervezi meg a Pentaktívot.

Vasárnap ökumenikus istentiszteletet tartottak, amelyet Kerekes László, a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye segédpüspöke és Demeter Szabolcs, a Bethlen Gábor Kollégium református iskolalelkésze celebráltak. Ezt követően került sor a díjkiosztásra és a hazautazásra.

A rendezvény céljáról Borbándi András magyarlapádi lelkipásztor, a környékbeli cserkészélet egyik legaktívabb vezetője a következőket nyilatkozta: „Egy ilyen jó esemény mindig jó közösséget teremt, ez a fő célunk. A Pentaktívon, konkrétan, a cserkészek kézügyességének fejlesztése barkácsolás révén, illetve a hagyományos népi gasztronómia megismertetése és megtartása az, amit el szeretnénk érni. Előbbit a csuriga és a pinewood derby, utóbbit a hagyományos disznóvágás által kívánjuk megvalósítani. Olyan felejthetetlen élményben részesülnek a cserkészek ezen a néhány napon, amely elkíséri őket egész életükön át”.

Borítókép: a szerző felvétele