Pavarotti egykori karmestere, Ács János rendkívüli ajándéknak tartja, hogy Erdélyben lehet

Pavarotti egykori karmestere, Ács János rendkívüli ajándéknak tartja, hogy Erdélyben lehet
Ács János világhírű karnagy, Pavarotti és a Három tenor egykori karmestere, miután négy kontinens legfontosabb koncerttermeiben világsztárokkal lépett fel, április 27-én 19 órától Kolozsváron, a Szent Mihály templomban, pünkösdi meditáció címen, három fiatal énekművész – Giuseppe Gerardi (tenor), Kuczmog Klaudia (szoprán) és Antoni Norbert (bariton) társaságában tart előadást.

Erdélyi koncertkorútjának utolsó állomása az a kolozsvári koncert, amely ezt megelőzően, április 23-án a csíksomlyói kegytemplomban már óriási sikert aratott. Április 25-én pedig a marosvásárhelyi belvárosi római katolikus plébánia-templomban kerül bemutatásra a Bach, Bizet, Gounod, Kodály, Mendelssohn-Bartholdy, Schubert, Stradella, Verdi zeneműveiből összeállított, mintegy 80 perces műsor.   

– Hogyan válogatta ki az előadandó műveket és a fiatal énekművészeket?

– Az első és legfontosabb szempont az volt, hogy templomi koncerteken lépjünk fel. Egyrészt nagyon szeretem az egyházzenét. Másrészt abban a korban vagyok, hogy szeretnék visszaadni Istennek abból, amit én kaptam Tőle. Rendkívüli ajándékot kaptam Istentől, a művészetet. Ezért döntöttem úgy, hogy hátralévő éveimet a fiatal tehetségek gondozásának szentelem. Négy földrészen volt alkalmam vezényelni eddig, de Erdélyben most járok először. A mostani koncertsorozat alkalmával az egyházi zene remekműveiből adunk elő Bachtól Kodályig.  Ami a fellépő, fiatal énekeseket illeti, jelenleg Debrecenben az Operastúdióban dolgozom néhány fiatal tehetséggel. Közülük két fiatal énekesre esett a választásom: Kuczmog Klaudia szopránra és Antoni Norbert baritonra. Szintén a fellépők között van  Giuseppe Gerardi,  napjaink egyik jelentős olasz tenorja, aki a barátom is. Kuczmog Klaudia hangfaja szerint  lirico spinto szoprán, a húszas évei közepén. Úgy gondolom, hogy a magyar művészek közül leginkább Tokody Ilona nyomdokába léphetne. Tavaly már elénekelte Verdi: A trubadúr című operájában Ines szerepét. De tanulja Desdemona  (Verdi: Otello című operájából), illetve Leonora szerepét  (Verdi: A végzet hatalma című operából).   Antoni Norbert jelenleg lírai bariton, de drámai érzékkel is meg van áldva.  Egyelőre azt tanácsolom neki, hogy énekeljen lírai szerepeket, mint például Valentin szerepét Gounod: Faust című operájából. De nagyszerűen adta már elő F. Mendelssohn-Bartholdy Paulus oratóriumának főszerepét. Igen jól érzi az olasz zenét, Donizettit is nagyszerűen tud énekelni. Idővel komoly Verdi-baritonná válhat. Kivételes szépségű hanganyag. Kárpátaljai magyarként mély érzésű fiatal, aki már sokat szenvedett. Másfél éve nem mehet haza a háború miatt, de szülei, testvérei ott vannak, ez nagyon komoly emberi próbatételt jelent számára. Visszatérve a koncert műsorára, az Otello két nagyáriája is hallható lesz az olasz tenor előadásában. Gounod Ave Maria című nagyon ismert művét az én zeneszerző fiam írta át egykor Jose Carreras számára, és a tenor mellett a szoprán és a bariton is szerepet kap. Mendelssohn: Paulus oratóriumából is lesz egy részlet. Úgy válogattuk össze a műsort, hogy legyenek benne ismert zeneművek is, amelyeket a közönség szeret, és amelyek a közönség érzelmeire, lelkivilágára hatnak. A koncert zárószáma Kodály Zoltán: Jézus és a gyermekek című műve lesz. Az olasz tenor magyarul fogja ezt a művet elénekelni.

– Nagyváradon csak pár éve alakult magyar nyelvű magánénekes képzés, ám itt van a Kolozsvári Magyar Opera, Európa egyetlen nemzeti kisebbségi operaháza, tele tehetséges fiatalokkal. Ha érkezne felkérés a Kolozsvári Magyar Opera részéről, szóba jöhet egy mesterkurzus úgy, mint nemrégiben Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem magánének szakon?

– Örömmel vállalnám. De van egy másik tervem is. Néhány éve Selmeczi György barátommal beszélgettünk, hogy a birtokomban van Erkel: Bánk bán című operájának olasz változata. Azt Placido Domingoval kellett volna bemutatni Los Angelesben régebben, de nem sikerült. Az én elgondolásom az, hogy a Bánk bánt olaszul adjuk elő Olaszországban, de kolozsvári magyar énekesekkel. Kolozsváron is lehetne egy olasz nyelvű előadás. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a produkciót a budapesti Magyar Állami Operaházban is előadjuk. 

– Milyen tapasztalatokkal tér vissza első erdélyi útjáról?

–  Mindenhol szeretettel fogadtak. Csodálom az itt élő magyarok becsületességét, életerejét, kitartását. Rendkívüli ajándék, hogy itt lehetek Erdélyben.

BETEGSÉG MIATT ELMARAD Ács János világhírű karmester április 27-i, csütörtöki kolozsvári koncertje, amelynek a Szent Mihály-templom adott volna otthont – közölték szerdán a szervezők.

Borítókép: Ács János és Giuseppe Gerardi a csíksomlyói előadáson