Parlamenti meghallgatás: „A mai nap a PNL játszmájáról szól”

Parlamenti meghallgatás:  „A mai nap a PNL játszmájáról szól”
Öt miniszterjelöltet véleményeztek negatívan a parlament két házának (nagyrészt szociáldemokrata) többségű egyesített szakbizottságai kedden, köztük van Ionuţ Stroe (ifjúság- és sport), Ion Ştefan (fejlesztés), Bogdan Gheorghiu (kultura), Monica Anisie (oktatás) és Catalin Predoiu (igazságügy). Csupán ketten, Bogdan Aurescu (külügy) és Virgil Popescu (gazdaság) kaptak zöld utat.
A második Orban-kabinet kijelölt minisztereit – ugyanazokat a személyeket, akik az első Orban-kabinet tárcavezetői voltak – hétfőn, kedden és szerdán hallgatják meg a szakbizottságokban, ezt követően konzultatív jellegű véleményezést bocsátanak ki. A PSD képviselőházi frakcióvezetője, Alfred Simonis kedden kijelentette: követelni fogják Orbanéktól, hogy új jelöltekkel álljanak elő azok helyett, akik elbuktak a meghallgatáson, ellenkező esetben a szociáldemokraták bojkottálni fogják a második Orban-kormány szavazásáról szóló ülést. Elemzők szerint a PSD ezzel is csak az időt húzza, a cél, hogy ellehetetlenítse az előrehozott választásokat. 

A bukaresti hírportálok szerint a fejlesztési tárca élére javasolt Ion Ştefan meghallgatásán a szociáldemokrata előd, Daniel Suciu azzal vádolta a jelöltet, hogy megfúrta saját párttársának, az európai források felhasználásáért felelős tárca vezetőjének, Marcel Boloșnak a kezdeményezését. Stefan állítólag arra figyelmeztette Orbant, hogy Boloșék tervezete az országos fejlesztési program decentralizációjáról több sebből vérzik. Ha az előterjesztett változat életbe lép, nem zárható ki az sem, írta Ștefan, hogy ez alkalmat teremt majd az RMDSZ számára előállni Székelyföld területi autonómiájával, és ezzel zsarolni az amúgy is gyenge parlamenti támogatást élvező kormányt. Boloșék előterjesztése azóta több sürgősségi kormányrendeletben öltött testet, valamennyit az Orban-kormány fogadta el közvetlenül a kabinet bukása előtt, a Hivatalos Közlönyben azonban nem jelentek meg. 

Érte máshonnan is kritika a liberálisokat: Iulian Bulai, a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) képviselője szerint furcsa helyzet állt elő, hiszen a PNL azt szeretné, hogy a plénum ne szavazza meg a második Orban-kormány beiktatását, viszont elvárnák, hogy a miniszterjelöltek pozitív véleményezést kapjanak a szakbizottságokban.„A mai nap a PNL játszmájáról szól. Mivel mindannyian előre hozott választásokat akarunk, a második Orban-kormány ellen kell szavaznunk a plénumban. A PNL azonban mégis megharagszik, ha a szakbizottságokban a miniszterek ellen voksolunk, mivel nem szeretné, ha sérülne kijelölt minisztereinek önérzete”, írja a képviselő Facebook-bejegyzésében.