Miniszterek meghallgatása: tizenhatból kilenc “pozitív”

Miniszterek meghallgatása: tizenhatból kilenc “pozitív”
Lezárult a Cîţu-kormány miniszter-jelöltjeinek a meghallgatása a parlamenti szakbizottságokban, kilenc esetben kedvezően döntöttek, hetet viszont elutasítottak.

Pozitívan véleményezték Nicolae Ciucă (honvédelem), Costel Alexe (környezetvédelem), Adrian Oros (mezőgazdaság és vidékfejlesztés), Lucian Bode (szállítás), Ionuţ Stroe (ifjúsági és sport), Bogdan Aurescu (külügy), Marcel Boloş (európai alapok), Virgil Popescu (gazdaság) şi Marcel Vela (belügy) jelölését.

Elutasításban volt részük Lucian Heiuşnak (Florin Cîţu helyett ő lenne a pénzügyminiszter), Cătălin Predoiunak (igazságügy), Ion Ştefannak (közmunkaügyi), Bogdan Gheorghiunak (kultúra), Victor Costachénak (egészségügy), Monica Anisiénak (tanügy), Violeta Alexandrunak (munkaügy).

Mindez nagy előrelépésnek számít február 16-hoz képest, amikor a II. Orban-kormány minisztereit hallgatták ki a szakbizottságok. Ludovic Orban bizalmi szavazás előtt álló kabinetjében – amelyik egy személy kivételével hajszálra ugyanaz, mint most Florin Citu csapata – csak négy miniszter-jelölt kapott “átmenő jegyet”: Ciucă, Aurescu, Popescu és Oros. Úgy tűnik, hogy Alexe, Bode, Stroe, Bolos és Vela esetében a szakbizottsági kollégák ezúttal megengedőbbnek bizonyultak – vagy a jelöltek voltak felkészültebbnek.

A szakbizottságok véleményezése konzultatív jellegű.

Mindeddig nem jelentették be, mikor szavaz a parlament a Citu-kabinetről, erről a szenátus és a képviselőház állandú büróinak kell dönteniük. Értesülések szerint a szavazás csütörtökre, március 12-ére várható, előbb ugyanis a szociáldemokrata többségű házbiottságok be akarják várni az alkotmánybíróság döntését az előrehozott választásokról kiadott sürgősségi kormányrendeletről., amely ellen óvást a Nép ügyvédje nyújtott be azt kifogásolva, hogy a kabinet ilyen módon kívánja megváltoztatni a parlament megválasztását szabályozó törvényt.