Párhuzamos valóságok

Párhuzamos valóságok
Teljes gőzzel elkezdődött a kampány, noha még van fél év az első megmérettetésig, az európai parlamenti választásig. A pártok döntéseiket szigorúan a kampánylogikának rendelik alá. A politikusok közszereplése ilyenkor sűrűbb. Ebben a helyzetben van Marcel Ciolacu kormányfő is, aki a külpolitika területén vált rendkívül aktívvá. Nem véletlen, hogy tanácsadói erre a területre irányították, hiszen minden bizonnyal így készítik elő a terepet a jövő év végi államelnök-választásra. Kicsit korán kapcsolt rá Ciolacu, akinek a miniszterelnöki funkciója is lehetővé teszi, hogy számos programon vegyen részt.

A külpolitika az alkotmány szerint elsősorban az államelnök asztala, ezért a külpolitikai téren tapasztalt aktivizálás nem egyéb, mint választási kampány: Ciolacu tanácsadói így akarják felépíteni a miniszterelnök államelnökjelölti profilját.

Feltűnt az elmúlt hetekben, hogy Ciolacu az izraeli kollégájával első kormányfőként találkozott azóta, hogy október 7-én kirobbant a Hamász és Izrael közötti háború. Ezt a kormány sajtóirodája kellőképpen hangsúlyozta, ami jól mutatja a PR-akció jellegét. Ciolacu a román–ukrán viszonyrendszerben is különleges aktivitást mutatott. Bejelentette, egyezség született az ukrajnai román kisebbség ügyében. Persze, arról már nem szól a fáma, hogy pusztán annak hivatalos elismerését érte el Bukarest, hogy a moldáv nyelvet Kijev ezentúl románnak fogja nevezni. A kormányfő ezt nagy szavakkal jelentette be, közölte, hogy hivatalos nyelvvé vált a román, ami nagy badarság, ahogyan felhívta erre a figyelmet a közösségi médiában Szilágyi N. Sándor professzor. A román nyelv megnevezés ugyanis még nem jelenti azt, hogy a román kisebbség tagjai szabadon használhatják is anyanyelvüket az oktatás, a kultúra területén és a közéletben. De a kormányzati propagandát ilyen részletek nem érdeklik, fő, hogy megfaragják Ciolacu nemzetközi téren is aktív politikusi képét. Ezt a kapitális hibát ellenfelei egyáltalán nem aknázták ki, nem hívták fel a figyelmet arra, hogy valójában az ukrajnai kisebbségek anyanyelvhasználata továbbra is megoldatlan. Bukarestet ugyanis már régóta nem az ukrajnai románok sorsa érdekli, hanem a geopolitikai játszmák, azaz, hogy hogyan tudna minél jobban az amerikaiak kedvében járni azért, hogy egyre hangsúlyosabb regionális szerepre tegyen szert.

A sietség miatt Ciolacu belföldön is hibákat követ el. A kormányfő minden bizonnyal le akarta rázni az újságírókat, amikor elhamarkodottan kijelentette, hogy 94 lejből mindent megvásárolt, amire szüksége volt.

A jelenség nem új, hiszen a hatalmi pozícióba került személyek rendszerint párhuzamos valóságban élnek, annyira el vannak foglalva magukkal és jobb esetben az ország dolgaival, hogy a valósággal igen keveset érintkeznek. Minden bizonnyal nem Ciolacu szokott bevásárolni hétről hétre a családjának, csak így magyarázható, hogy ennyire nem érezte, mekkora sületlenséget állít. Egye nagyobb nyomás fog nehezedni a politikusokra a következő bő egy esztendőben, ezért készüljünk fel újabb olyan nyilatkozatokra, amelyek köszönőviszonyban sem lesznek a valósággal.

Borítókép: Facebook

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Még várat magára a 2024-es választások időpontjának bejelentése. A pártok taktikáznak. A döntés a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – meglehetősen eltérő - érdekeinek „eredője” lesz, ehhez kétség nem fér.
Máskép(p)
Máskép(p)