Páciensek egyesülete: a hobicaurikányi bányász a kórházban elkapott fertőzéstől halt meg

Páciensek egyesülete: a hobicaurikányi bányász a kórházban elkapott fertőzéstől halt meg
A hobicaurikányi bányarobbanásban megsérült második vájár kórházi fertőzéstől halt meg, amelyet az égési sérülteket ellátó bukaresti egészségügyi intézményben kapott el – nyilatkozta csütörtökön Vasile Barbu, a Romániai Páciensek Védelméért Egyesület elnöke.

„Attól a pillanattól kezdve megfigyelés alatt tartottuk a bányászt, hogy megérkezett az égési kórházba, mivel tudtuk, hogy itt nem megfelelőek a körülmények. Steril állapotban érkezett ide, s most megtudtuk, hogy itt találkozott ezekkel a baktériumokkal. Tudtuk, hogy van ott egy kád, amelyben megmossák őket. És még van egy huzat, aminek egyszerhasználatosnak kellene lennie, de minden páciensnél azt használják. Laboreredmények kimutatták, hogy pseudomonas aeruginosa baktérium van az újonnan felújított részlegen. Semmi sem változott. Nem tartották be a feltételeket a felújítás során. Mintákat vettek a falakról, és megtalálták a baktériumokat. Felújítás során a pseudomonas aeruginosa pora nem csak a kórházban, azon kívül is elterjedt. A baktérium nagyon rezisztens” – mutatott rá Barbu.

A Mediafax tudósítóinak megkeresésére a bukaresti égési kórház illetékesei nem kívántak nyilatkozni a témában.

Az október 30-ai hobicaurikányi bányarobbanás egyik áldozata csütörtökön reggel vesztette életét az égési sérülteket ellátó bukaresti kórházban.