Ötven töltőponttal bővítenék a kolozsvári e-töltőállomás hálózatot

Ötven töltőponttal bővítenék a kolozsvári e-töltőállomás hálózatot
A kolozsvári városháza az elektromos autók töltőhálózatának bővítésére készül, nem kevesebb mint 50 töltőállomás elhelyezésével a város legforgalmasabb helyein. A helyi tanácsosok szerdán rendkívüli ülésen fogadták el a kolozsvári elektromos jármű töltőállomások hálózatának bővítésére vonatkozó projektet, amelyet az országos helyreállítási terv (PNRR) költségvetéséből finanszíroznának.

A projekt maximum 6,15 millió lejjel, azaz 1,25 millió euróval támogatható áfamentesen. A dokumentumok szerint a város vállalja, hogy finanszírozza a megvalósítás során esetlegesen felmerülő, nem támogathatónak nyilvánított kiadások fedezését.

„Az EU célja, hogy 2050-ig 90%-kal csökkentse a közlekedésből származó üvegházhatású gázok kibocsátását. A közúti közlekedésből származó kibocsátások csökkentésére irányuló erőfeszítések kulcsfontosságú eleme az alternatív, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokra való áttérés. Ezek közül a villamosenergia a leggyakoribb forrás, különösen az autók esetében. A politika végső célja, hogy az elektromos járművek töltése olyan egyszerű legyen, mint egy hagyományos autó tankolása" – mutatott rá az önkormányzat.

Hol fogják elhelyezni az 50 töltőállomást?

A projekt szerint Kolozsvár önkormányzatának a 2021-2030-as időszakra jóváhagyott városi mobilitási terve az elektromobilitásról szóló részben előirányozza, hogy biztosítani kell a helyi hatóságok támogatását az elektromos járművek töltőállomás hálózatának bővítéséhez, különösen a nagy népsűrűségű területeken. Töltőállomások telepítését tervezik a La Terenuri sportbázison (3 töltőállomás), a Széchenyi/Mihai Viteazu téri piac (3 töltőállomás), Dónát negyedi piac (4 töltőállomás), Nagy utca/Horea utca (3 töltőállomás), Györgyfalvi sportbázis (3 töltőállomás), Flora piac, Hermes piac, Hajnal/Zorilor negyedi piac, Fenesi/Florești út, Állomás/Gării tér, IRA élelmiszerpiac, Kalányos/Primăverii 8. szám alatti parkolóház (11 töltőállomás), Kalányos/Primăverii 20. szám alatti, Mogoșoaia 9. szám alatti parkolóház, Kőkert/Hasdeu utca (4 töltőállomás), Deák Ferenc/Eroilor utca (2 töltőállomás), Detunata sétányon a Pata utca végével való kereszteződésnél, Majális/Republicii utca (2 töltőállomás).

A beruházás 28 darab 22 kw-os töltőállomás és 22 darab 50 kw-os töltőállomás beszerzését és telepítését feltételezi. A lassú töltőállomásokat (22kw) a javaslat szerint lakóövezetek közelében kell elhelyezni, a gyorstöltő állomásokat pedig olyan tranzitövezetekbe kell telepíteni, ahol nagy az igény a gyorstöltésre, és ahol nagy teljesítményű energiaellátást tudnak biztosítani.

Következnek a hidrogén meghajtású buszok

A remények szerint 2028-ra a teljes kolozsvári tömegközlekedési flotta környezetbarát járművekből áll majd. A környezetbarát tömegközlekedés kialakításához egyrészt nem szennyező közlekedési eszközök (elektromos buszok, hidrogénbuszok) beszerzésére, másrészt a környezetbarát közlekedés infrastruktúrájának megteremtésére és biztosítására van szükség, beleértve a személyszállítást is – áll a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal közleményében.

Az önkormányzat képviselői szerint a beruházás szükségességét a kolozsvári életszínvonal növelésének igénye indokolja a kipufogógázok okozta levegőszennyezés és zajszennyezés csökkentése, a városi közlekedés minőségének javítása és a lakosság által használt elektromos járművek számának növelése révén.

A Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat flottája 259 autóbuszból, 90 trolibuszból és 24 villamosból áll, és 64 helyi és 28 metropoliszövezeti tömegközlekedési vonalat szolgál ki. A járvány előtti időszakban évente átlagosan több mint 190 millió utat tettek meg a tömegközlekedési járművek. A tömegközlekedési járművek utasszáma folyamatosan nőtt az elmúlt években, így Kolozsvár azon kevés városok egyike, amelyre nem az országos tendencia, azaz a csökkenő utasszám érvényes.