Otthonosságkeresés az idegenség témáján keresztül

Startolt az 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál

Otthonosságkeresés az idegenség témáján keresztül
– Nem csupán a migrációs jelenségek miatt választottuk ezt a témát, az idegenség kérdéskörét, hanem mert önvizsgálatra szólít minket, és egyébként a Paradicsomból való kiüzetés óta foglalkoztatja az embert. Elgondolkodhatunk azon, hogy kik vagyunk mi, és kik a többiek, mi az, hogy idegen, mit jelent valahová tartozni, egyáltalán mi az identitás. Ezeket és még jóval több kérdést vetnek föl az előadások, remélem, hogy egyúttal az otthonosság érzetét is kelti önökben a fesztivál – hangsúlyozta Tompa Gábor színház- és fesztiváligazgató tegnap este, az 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál megnyitóján a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. A november 24-e és december 4-e között zajló rendezvénysorozaton 14 országból 20 meghívott produkció tekinthető meg, ehhez csatlakozik a házigazda intézmény két előadása. Az előadások és a beszélgetések mellett különböző kapcsolódó eseményekkel is készülnek a szervezők.

Az elmúlt hetekben olvashattak már lapunkban a fesztivál előadásairól, az alábbiakban a kapcsolódó rendezvényeket – kiállítás, könyv- és albumbemutatók, filmvetítések, koncertek – ismertetjük. A TIFF Házban (Egyetem/Universităţii 6. szám) zajló könyvbemutatók sora már ma elindul, délután 2 órától Cristina Modreanu két kötetét ismerhetik meg az érdeklődők: az egyik az Utopii performative. Artişti radicali ai scenei americane în secolul 21 című (Performatív utópiák. A 21. századi amerikai színjátszás radikális művészei), amely 2014-ben jelent meg a Humanitas Kiadó gondozásában; a másik pedig a Fluturele gladiator. Teatru politic, queer si feminist pe scena românească (A gladiátor lepke. Politikai, queer és feminista színház a román színpadon), amelyet Dan Perjovschi rajzai díszítenek (Curtea Veche Publishing, 2016).

November 28-án, hétfőn 13 órától mutatják be a Tompa Gábor – Egy rendező életművéből. A Három nővértől a Cseresznyéskertig című háromnyelvű albumot (Román Kulturális Intézet kiadója, 2016), amelyről George Banu teatrológus ezt írja: „Tompa Gábor a művészeknek abba a családjába tartozik, melynek tagjai nemcsak a színpadra figyelnek, hanem építők és építkezők, hely- és emberteremtők egyszersmind. A színpadon egy ember műve mindig közös munkával valósul meg, így egyéni és közös ugyanakkor. És éppen ez az, amit az album állít: a rendező soha nincs egyedül.”
Délután 2 órától a Viaţa secundă – comentarii şi mărturii despre teatru. George Banu în dialog cu Mircea Morariu (Második élet – megjegyzések és vallomások a színházról, George Banu és Mircea Morariu beszélgetése, Teatrul Azi Kiadó – Camil Petrescu Kulturális Alapítvány, 2016) című könyv kerül terítékre, amely több szövegsorozatból áll össze. Az első rész nyitánya például „egy tekintélyes, mintegy száz oldalas beszélgetés/interjú a főszereplővel, George Banuval, amely szakmai érésének szakaszait próbálja nyomon követni, és közben az elméleti észrevételekről sem feledkezik meg. A folytatásban a szerző, Mircea Morariu esszéjét olvashatjuk, mely összképet ad George Banu kritikusi életművéről.” – olvasható az ismertetőben.

December 1-jén, csütörtökön déli 12 órától Visky András Ki innen című drámakötetét mutatják be, amely a Koinónia Kiadónál látott napvilágot idén. A könyvben szereplő művek többségét (Visszaszületés, Pornó – Feleségem története, Green Relief, Megöltem az anyámat, RádióJáték, Bevégezetlen ragyogás) hazai és nemzetközi színpadokon, fesztiválokon már több ízben műsorra tűzték. A drámakötetet Láng Zsoltnak a szerzővel készített interjúja egészíti ki.

December 3-án, szombaton délben a Liviu Ciulei, acasă şi în lume (Liviu Ciulei itthon és a nagyvilágban) című Florica Ichim és Anca Mocanu által szerkesztett antológiát (Teatrul Azi Kiadó – Camil Petrescu Kulturális Alapítvány, 2016) mutatják be, amely Liviu Ciulei külföldön végzett rendezői, díszlettervezői, igazgatói és tanári munkásságát öleli fel. „Gondosan kidolgozott előadáskutatást tartalmaz, kritikai hivatkozásokkal, valamint alkotói vallomásokat, cikkeket, fényképeket, esszéket, interjúkat, riportokat, az ismeretségi körébe tartozó külföldi színházi emberek nyilatkozatait” – derül ki az ismertetőből.

Filmvetítések:
– november 26., szombat 13 óra, Tranzit Ház (Malom/Bariţiu utca 16. szám) – Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál
– november 30., szerda 13 óra, TIFF Ház – Aki Kaurismäki: Kikötői történet (Le Havre)
– december 3., szombat 13 óra, TIFF Ház – Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders:  A Föld sója (Salt of theEarth).

A koncertek, bulik helyszíne a Tranzit Ház, ezek programja a következőképpen alakul:
– november 26., szombat 23 óra – Suburbia 11 (Nagyszeben);
– november 29., kedd 22 óra – VAN filmzenekar (Budapest);
– december 1., csütörtök, 23 óra – Loose Neckties Society (Kolozsvár);
– december 2., péntek 22 óra – ÉSTE: Süle–Trócsányi (Veszprém);
– december 4., vasárnap 23 óra – Dj Blanilla (Kolozsvár).

Káprázat és kárhozat a címe Részegh Botond kiállításának, amely november 27-én, vasárnap délután fél 4-kor nyílik meg a stúdióban. Barabási-Albert László fizikus, hálózatkutató írja a tárlat kapcsán: „Részegh Botond festményei finom dimenziókat törnek fel. Olyanokat, amelyeket az ember vagy azonnal észrevesz, vagy amelyek mellett háborítatlanul továbbmegy. Abban segítenek, hogy lehajoljunk és csodáljuk a kifordított világot. Lehetetlen rögzíteni őket, túl sok bennük a misztikum ahhoz, hogy számokkal meghatározhatók legyenek, pénzzel pedig még kevésbé. Ezért van rájuk szükségünk.”

További információk, részletes program az interferences-huntheater.ro oldalon.

(Borítókép: A Szlovén Nemzeti Drámai Színház Faust című előadásával startolt a fesztivál - Fotó: Aljosa Rebolj/Sng Drama Ljubljana)