Oszaka–Kvitova döntő lesz a nőknél az Australian Openen

Oszaka–Kvitova döntő lesz a nőknél az Australian Openen
Naomi Oszaka és Petra Kvitova vívja az ausztrál nyílt teniszbajnokság női versenyének szombati döntőjét.

A US Openen címvédő japán játékos csütörtökön a 40 fokos hőség miatt bezárt tető alatt gyűrte le – a korábban a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams ellen négy meccslabdát hárító – Karolína Plískovát. A fináléban aztán egy másik cseh, a kétszeres wimbledoni bajnok Kvitova vár rá, aki egy küzdelmes és egy sima szettben verte az elődöntő meglepetésemberét, Danielle Collinst.

A döntő tétje nemcsak az Australian Open serlege lesz, hanem a világelsőség is: amelyik teniszező megnyeri az év első Grand Slam-vidalát, az kerül hétfőn a WTA-rangsor élére. A 21 éves Oszaka és a 28 esztendős Kvitova sem vezette még a világranglistát.

A Plískova nővér veresége egyben azt is szentesítette, hogy az eddig 64 héten át vezető Simona Halep nem csúszik le a dobogóról, hanem a 3. helyre kerül a világrangsorban.

Eredmények, elődöntő:

Nők: Oszaka (japán, 4.)–Ka. Plískova (cseh, 7.) 6:2, 4:6, 6:4; Kvitova (cseh, 8.)–Collins (amerikai) 7:6 (2), 6:0.Férfiak: Nadal (spanyol, 2.)–Cicipasz (görög, 14.) 6:2, 6:4, 6:0. Pénteken: Novak Djokovics (szerb, 1.)–Lucas Pouille (francia, 28.).A korosztályos bajnokságban egyesben az elődöntőben folytathatja menetelését Filip Cristian Jianu, párosban viszont nem jutott a döntőbe. A 4. kiemelt 17 éves román ifi a negyeddöntőben a 9. favorit amerikai Cannon Kingsleyt gyűrte le 99 perc alatt 7:6 (5), 4:6, 6:2 arányban. A döntőbe jutásért újabb amerikai játékos következik Jianu számára, a 13. kiemelt Emilio Nava lesz az ellenfele.

A román játékos a spanyol Nicolas Alvarez Varona oldalán a torna második kiemeltje, de az elődöntőben búcsúra kényszerült a 4. favorit Kingsley, Nava kettős ellenében (6:3, 6:4 volt az amerikaiak javára).

A junior női versenyben a fináléba jutott Nagy Adrienn, akinek a japán Nacumi Kavagucsi a párostársa, és a szervezőktől a 3. kiemelést kapta. A magyar–japán duó nagy csatát vívott a 7. favorit Loudmilla Bencheikh, Francesca Curmi (francia, máltai) kettőssel, amelyet döntő rövidítésben tudott csak legyűrni 6:4, 2:6, 10–7 arányban. A mérkőzés mindössze 59 percet tartott, a fináléban Nagyék ellenfele a 8. kiemelt Chloe Beck, Emma Navarro páros lesz.