Összegeztek a Jazz in the Park szervezői

Összegeztek a Jazz in the Park szervezői
Rekordot döntött idén a kolozsvári Jazz in the Park, a július 4–7. között zajló fesztivál az eddigi legnagyobb közönséget, 100 ezernél is több személyt vonzott a Sétatérre. A rendezvény során nappal különböző foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők, este pedig négy színpadon több mint harminc külföldi és hazai előadó lépett fel. Nézőrekordját már az első nap felállította a fesztivál, a nyitónapra mintegy 26 ezren látogattak ki, Marcus Miller amerikai basszusgitáros koncertjére pedig több mint 8000 személy volt kíváncsi – olvasható a szervezők közleményében, amelyből az is kiderül, hogy 18 ezer eurót adományoztak a fesztiválozók.

– Sikerült egy olyan fellépőgárdát és olyan fesztiválprogramot összeállítani, amit nagyon jól fogadott a közönség, már az első naptól fogva. A résztvevők öröme pedig feltöltött minket is, ők biztosították számunkra a szükséges energiát ahhoz, hogy négy napig megállás nélkül dolgozzunk. Nagyon sok külföldi jött a rendezvényre, és a fellépőktől is nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Mindegyikük dicsérte a hely pozitív kisugárzását, a sokszínű zenét és a rendezvény hozzáférhetőségét. Mindent beleadtunk az idei kiadásba és látszik is az eredménye. Úgy érzem új szintre léptünk – összegezte az idei rendezvényt Alin Vaida fesztiváligazgató.

A szervezők szerint az idén a fesztivál eddigi történetének legjobb fellépő-listáját állították össze, a közönség olyan meghatározó zenészek feledhetetlen koncertjén vehetett részt, mint Ghost-Note (Amerikai Egyesült Államok), Delvon Lamarr Organ Trio (AEÁ), Judith Hill (AEÁ), Shai Maestro Trio (Izrael), Chassol (Franciaország), Tiny Fingers (Izrael), Festen (Franciaország).

A Jazz in the Parkot már az első kiadások után is a barátságos, nyugodt hangulata, a közönség és fellépők egyedi kapcsolata miatt lehetett megjegyezni, így volt ez idén is. Első este a közönséget a Shai Maestro Trio hangolta a fesztiválra, majd Marcus Miller nyűgözte le, míg pénteken Malox és a Ghost-Note együttesek mozgatták meg a résztvevőket. Szombaton a nagyszínpadot a Tiny Fingers pszichedelikus zenéje uralta, míg az Alternatív Színpadon három kiemelkedő francia zenekar – Chassol, Festen és Ours Samplus – muzsikáját élvezhette a közönség. Vasárnap Delvon Lamarr lépett fel a nagyszínpadon, a fesztivált Judith Hill lenyűgőző koncertje zárta.

De nemcsak nézőszámban döntött rekordot az idei fesztivál, hanem a nem kötelező jegyek terén is: több mint 4000 ember vásárolt nem kötelező jegyeket, így összesen 18 ezer eurót adományoztak a Jazz in the Park Alapnak. A fesztivál alatt összegyűlt támogatásokból három kulturális projektet támogatnak a szervezők. Ezek egyike a kulturális voucher program, amely kis keresetű személyeknek biztosít mozi-, színház-, opera- vagy múzeumbelépőket, a fesztivál ugyanakkor támogatja a Create. Act. Enjoy és a Drama 5 közös projektjét is, amely során romániai kórházakban tartanak művészetterápiás foglalkozásokat, illetve az Alkotói és kísérleti Reactor által meghirdetett drámaírói képzésbe is beszállnak.

A pénzgyűjtő kampány a fesztivál után is működik, azok, akik támogatnák a fenti három kulturális projektet a https://www.jazzinthepark.ro/fondul/ weboldalon is vásárolhatnak nem kötelező jegyet.

(Fotó forrása: Jazz in the Park)