Oroszország kivonta hajóit a fekete-tengeri gabonaszállítási folyosóról

Az EU az egyezmény haladéktalan végrehajtására szólította fel Moszkvát

Oroszország kivonta hajóit a fekete-tengeri  gabonaszállítási folyosóról
A fekete-tengeri gabonaszállítás biztonságát szavatoló egyezmény betartására szólította fel az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Moszkvát. Josep Borrell nyilatkozatában elítélte, hogy Oroszország felfüggesztette a hajóforgalmat a gabonaszállításra kijelölt, tengeri biztonsági folyosón, és arra biztatta Moszkvát, haladéktalanul vonja vissza döntését. Az orosz védelmi minisztérium hétfő este közölte: leállítják a hajóforgalmat, amíg nem tisztázódik az orosz hadi- és polgári hajók ellen szombaton, Szevasztopolban végrehajtott ukrán dróntámadás körül kialakult helyzet. Moszkva álláspontja szerint ugyanis hajóik célpontokká váltak, a szombati dróntámadást pontosan a gabonaszállítási folyosó övezetében levő ukrán vagy nyugati használatban levő civil hajóról indíthatták el.

ÖSSZEFOGLALÓ

Josep Borrell nyilatkozatában úgy fogalmazott, kizárólag Oroszország felelős azért a globális élelmezésbiztonsági válságért, amelyet az Ukrajna elleni háború, valamint az ukrán tengeri kikötők orosz blokádja okozott.

„Oroszország az ukrajnai háború kezdete óta fegyverként használja az élelmiszert és az éhezést” – írta a főképviselő. Az EU és tagállamai továbbra is reagálni fognak az élelmezésbiztonságot fenyegető krízisre, és támogatni fogják az ukrán mezőgazdasági termékek kiszámítható szállítását a globális piacokra – fűzte hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Oroszország szombaton jelentette be, hogy – az aznap délelőtt a Szevasztopoli-öbölben a hajóit ért támadás miatt – nem vesz többé részt a „gabonakezdeményezés” végrehajtásában. Az orosz védelmi minisztérium tudatta, hogy a fekete-tengeri orosz flotta hajói, amelyek közreműködtek a gabonafolyosó biztonságának szavatolásában, célpontokká váltak a Szevasztopoli-öbölben.

Vasárnap Moszkva azt közölte, hogy az orosz fekete-tengeri flotta hajóit szombaton megtámadó drónoknak legalább az egyikét a megállapodás alapján megnyitott gabonaszállítási folyosó területéről egy ukrán vagy nyugati használatban lévő civil hajóról indíthatták el. A védelmi tárca hétfői közleménye szerint „a hajóforgalom a biztonsági folyosóban elfogadhatatlan, mivel az ukrán vezetés és az ukrán fegyveres erők parancsnoksága arra használja fel, hogy harci műveleteket hajtson végre az Oroszországi Föderáció ellen.” A moszkvai katonai tárca úgy véli, lehetetlen bármely objektum biztonságát szavatolni a gabonafolyosón, amíg Kijev nem hagy fel annak katonai célú felhasználásával. A közlemény azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország nem lép ki a „fekete-tengeri kezdeményezésből”, hanem felfüggeszti a megállapodásokat.

„Számítunk az ENSZ segítségére abban, hogy garanciákat kapjunk Ukrajnától arra, hogy a humanitárius folyosót és a mezőgazdasági termékek exportjára kijelölt ukrán kikötőket nem használja fel az Oroszországi Föderáció elleni katonai akciókra” – állt még az orosz védelmi minisztérium közleményében.

A gabonaegyezményben való orosz részvétel felfüggesztése nyomán kialakult helyzetet telefonon vitatta meg hétfőn Szergej Sojgu orosz és Hulusi Akar török védelmi miniszter. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői ülésén azt mondta, hogy Oroszország kénytelen lesz saját intézkedéseket hozni a Fekete-tengeren az engedélye nélkül áthaladó hajók ellenőrzésére. A diplomata elmondta: Oroszország abból indul ki, hogy a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportról szóló megállapodásokat nem szabad a részvétele nélkül végrehajtani és az orosz részvétel híján meghozott döntések pedig Moszkvát nem kötelezik semmire. Álláspontja szerint nyilvánvaló, hogy az ukrán fél katonai felforgató célokra használja a fekete-tengeri humanitárius folyosót.

Oroszország egyébként már hetekkel ezelőtt felrótta Kijevnek, hogy az isztambuli megállapodás szellemiségétől eltérően az ukrán gabona nem az éhező afrikai, illetve ázsiai országokba megy, hanem az isztambuli kikötőtőbe.

Az idén július 22-én Isztambulban Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ által megkötött gabonaszállítási egyezmény keretében 397 hajón, több mint 9 millió tonna gabona hagyhatta el biztonságban a fekete-tengeri ukrajnai kikötőket, amelynek hatására csökkentek az élelmiszerárak a világpiacon. A megállapodás november végén járna le.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este kijelentette, hogy Ukrajna a maga részéről továbbra is végrehajtja a gabonaegyezményt az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodások keretében, és bízik abban, hogy „a partnerek le tudják csillapítani Oroszország retorikáját.”

Mindezek alapján az ENSZ arra figyelmeztet, hogy ismét drasztikusan emelkedhetnek az élelmiszerárak. Mostanáig valamivel több, mint 9 millió tonna ukrán gabonát, zömében búzát, kukoricát, repcét és napraforgót sikerült elszállítani a fekete-tengeri kikötőkből, ahol ennek kétszerese halmozódott fel a nyár folyamán.

Borítókép: Illusztráció