Brüsszel intézkedéseit kérik az ukrán gabona ügyében

Brüsszel intézkedéseit kérik az ukrán gabona ügyében
Közös levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének pénteken a román, a magyar, a lengyel, a bolgár és a szlovák miniszterelnök, amelyben Brüsszel intézkedéseit kérik az Európába beáramló ukrán gabona ügyében. Többek között kifejtik, hogy az Európai Uniónak újra vámokat és kvótákat kellene bevezetnie az ukrán mezőgazdasági termékekre, ha más intézkedések révén nem lehetne kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat – számol be a Reuters.

Miután az EU felfüggesztette a behozatali vámokat, kvótákat és egyéb kereskedelmi védelmi intézkedéseket az ukrán exportra vonatkozóan, hogy az orosz agresszió miatt támogassa Ukrajnát és gazdaságát, az ukrán termékeknek, köztük a gabonaféléknek, olajos magvaknak, baromfinak és a cukornak az uniós piacokra való beáramlása példátlan méreteket öltött – jegyzi meg levelében Rumen Radev bolgár, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar, Nicolae Ciucă román és Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Miután a 2022 februárjában indult orosz inváziót követően Ukrajna fekete-tengeri kikötői lezárultak, a világ egyik vezető gabonaexportőre kénytelen volt alternatív gabonaexport útvonalakat találni Lengyelországon és Románián keresztül. A jelentkező logisztikai problémák miatt azonban nagy mennyiségű ukrán gabona maradt a közép- és kelet-európai országok piacain, és mivel az ukrán termék olcsóbb az EU-ban termeltnél, lenyomta az árakat, jelentősen ártva ezzel a helyi gazdálkodóknak.

Az Európai Bizottság elnökének címzett levélben az öt miniszterelnök több intézkedést javasol az ukrán import által okozott piaci torzulások korlátozására, hozzátéve, hogy ha ezek nem működnek, akkor újra be kell vezetni a vámokat és a kvótákat.

A levél kapcsán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Twitter-bejegyzésében kifejtette: Ukrajnát támogatni kell, de "ezt bölcsen kell tenni", és előtérbe kell helyezni a nemzeti érdeket.

A Reuters szerint a varsói kormányfői hivatal honlapján, pénteken közzétett dokumentumban a miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérik, hogy az ne az Európai Unió (EU) belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el. Újabb – a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő – uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérik a veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők támogatására. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket a leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport.

Az Európai Bizottság február 23-án javasolta, hogy egy évvel hosszabbítsák meg az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések felfüggesztését.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.
Külpol
Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol