Orosz hadművelet - Fogságba kerülhettek a Kígyó-sziget ukrán védői

Orosz hadművelet - Fogságba kerülhettek a Kígyó-sziget ukrán védői
Az ukrán határőrség jelentése szerint orosz fogságba kerültek és továbbra is életben vannak a fekete-tengeri Kígyó-sziget védői, akik a korábbi hírek szerint a sziget bombázása közben haltak meg – tájékoztat a hirado.hu

Az ukrán határőrség nemrég hivatalosan egy Facebook-posztban erősítette meg, hogy a 13 ukrán katona életben van. Korábban az a hír terjedt el, hogy a Fekete-tengeren található tizenhét hektáros, mindössze 662 méter hosszú Kígyó-sziget védői életüket vesztették az orosz bombázás során.

A The Guardian értesülései szerint az ukránul Zmiinyinek nevezett, megfigyelő állomásként működő Kígyó-szigeten szolgáló katonák orosz fogságba kerültek és a krími Szevasztopolba vitték őket.

„Erős a gyanúnk, hogy a Kígyó-sziget minden ukrán védője életben lehet. Megpróbáljuk megtalálni őket – olvasható a bejegyzésben. Az ukrán határőrség, valamint a fegyveres erők nagy erőkkel igyekeznek azonosítani a katonákat, és reménykednek benne, hogy a hír nem csupán az orosz média propagandafogása.

A román partokhoz közeli apró sziget védőinek története két napja tartja lázban az embereket. A szigetet védő 13 ukrán katona nem adta meg magát az oroszoknak. Az orosz haditengerészet állítólag fedélzeti ágyúkkal bombázta a szigetet, mielőtt ténylegesen katonákat küldött volna az irányítás átvételére.

Az ukrán katonának az orosz hadihajó azt üzente, hogy azonnal tegyék le fegyvereiket és adják meg magukat, egy nyilvánosságra került hangfelvételen viszont jól hallható, hogy az ukrán védőknek eszük ágában sem volt megtenni, majd a rádión sajátos módon tudatták véleményüket a hajó személyzetével – „Orosz hadihajó, húzz a f….a”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is méltatta katonáit a beszédében, majd bejelentette, hogy valamennyi katonának az Ukrajna Hőse kitüntetést ítéli oda.