Örömódával zárult az 50. Zenei Ősz

Örömódával zárult az 50. Zenei Ősz
Október utolsó péntek esti hangversenyén műsorokban gazdag, valóban ünnepi fesztiváltól vehettünk búcsút. Külön értékelendő filharmóniánk azon igyekezete, hogy zenei életünk egykoron és a jelenben tevékenykedő nagyjaira emlékezett vagy a születésnapok ürügyén köszöntött. Gondolom, nem szorul magyarázatra a telt házas záróhangverseny emelkedett hangulata, hiszen Beethoven Örömódájával filharmóniánk sikerrel zárta az 50. Zenei Ősz-fesztivált, miközben a 70 évesen is fiatalos Cristian Mandeal karmestert is köszönthette.

KULCSÁR GABRIELLA

Johannes Brahms (1833–1897) 2. B-dúr Zongoraversenyéről egyik tanítványához címzett levelében így írt: „…El akarom mesélni, hogy írtam egy egészen kis zongoraversenyt egy egészen kis, gyengéd scherzóval…” Ki tudja, hogy Brahms tréfás híradását komolyan vette-e a tanítvány, azt viszont bizton állíthatjuk, hogy valójában e sorok a zongorairodalom egyik legnehezebb versenyművére vonatkoznak. Technikailag mind a zongora, mind a zenekar számára bonyolult zeneszövetét tekintve, a Brahms-concertót zongorás szimfóniának is szoktuk emlegetni A mű előadásának egyik veszélye a szétdaraboltság, ezért szellemileg és érzelmileg egyaránt nehéz feladategységbe foglalni. A zongora ugyan beleolvad a szimfonikus együttesbe, azonban a zongora számára Brahms szinte emberfeletti szólamot komponált, amely előadójától erőt, kitűnő fizikai kondíciót, jó állóképességet követel. A két kezet egyformán „megdolgoztató” sorozatos teltfogású akkordok, a hatalmas futamok, az erőteljesen robogó oktávák a zongora szólamának zenekari jelleget kölcsönöznek, amelyben a mély drámai és selymesen lírai pillanatok váltakoznak. A zenekar és a zongora közötti állandó kapcsolat hol párbeszéd formájában, hol a zenekari faktúrába tökéletesen beleolvadva valósul meg. A szaggatottság és a dinamikai fokozások okozta feszültségek intenzív emocionális csúcspontokhoz vezetnek, majd váratlan hirtelenséggel, bársonyosan puha, a tenger hullámaihoz hasonló csendesen fodrozódó megoldásokban csapódnak le. A démoni energia és az érzékeny poézis kontrasztja az egész versenyműnek sajátossága. Ritka megoldás, hogy lassú tételének legszebb dallamát Brahms nem a zongorára, hanem a csellóra bízza. Érdekes színfoltot képez a scherzo és az utolsó tétel magyaros hangvétele.

Ami Brahms „egészen kis zongoraversenyének” előadását illeti, csodáltam Oxana Corjos kis termetének ellentmondó erejét, amellyel – az apróbb bizonytalanságokat figyelmen kívül hagyva – győzte a valójában „mammut” concerto technikai és művészi „megpróbáltatásait”. Művészi kvalitásainak sokszínűségét, költői hajlamát, az „álombeli” súlytalan lebegés hangulatát, hangszíneinek árnyaltságát az éteri pianissimótól a drámai fortissimóig, igazából a lassú tételben mutatta meg. Kivételes az a fordított helyzetet, hogy a csellón megszólaló költői szépségű dallam előbb keletkezett, mint Brahms Mindig mélyebb az álmom című liedje. Kár, hogy e lírai gyöngyszem fényét a cselló (Marian Marica) bizonytalan, hamis intonációja tompította. A négytételesre duzzasztott concerto magyaros elemektől ragyogó fináléjában a brahmsi játékosságnak (is) súlya van, nem gondtalan, nem is pajkos. Táncos perdüléseit is rendszerint félbeszakítja. Mosolya derűs, de visszafogott, mint a magyar nóták világát idéző „sírva vigad a magyar” életérzés. Cristian Mandeal, aki nem először kíséri a tehetséges Oxana Corjost, biztos kézzel igazította a zenekari szövetet a zongorához. A fiatal művésznő drámai-lírai Brahms-interpretációját a közönség kitörő tapssal jutalmazta. Ráadásként Victor Iuşceanunak, a művésznő nagyapjának mesehangulatú Zenedoboz című darabját játszotta.

Ludwig van Beethoven (1770–1827) IX. d-moll Szimfóniáját egyszerűen Örömódaként szoktuk emlegetni. A Kilencedik valójában szimfóniáinak szintézise, életművének csúcsa. Beethoven a szimfónia utolsó tételében a zenekari faktúrához énekhangot rendelt, felhasználva Schiller Az örömhöz című ódáját, innen származik az Örömóda elnevezés. A szimfónia műfajában az énekkar és az énekes szólisták bevonásával új utat nyitott az őt követő zeneszerző nemzedékek számára. Hangszerelése merészebbé vált, a hangszerek és az énekhang határait túlfeszítve, a technikai lehetőségeket maximumig kihasználta. Gigantikus, mesteri alkotás, amelyben Beethoven a saját élettapasztalatain át, az ember életének vívódásait, a mindennapok küzdelmét, a testi nyomorúság lelki drámáját, a szellemi felemelkedést tárja elénk. Azét az emberét, aki megtanulta meglátni a kicsiben a nagyot, hallani azt, amit süketsége miatt csak belül hallhatott. Az élete alkonyához közeledő, egyre magányosabb géniusz zaklatott zenéjét kevesen értették meg, lelki gyötrelmein azonban mindig felülkerekedett az emberbe, a művészetbe vetett hite. A Kilencedik művészete is abban rejlik, ahogyan a megrázó dráma örömüzenetté alakul. Diana Ţugui (szoprán), Cristina Damian (mezzoszoprán), Tiberius Simu (tenor) és Cristian Hodrea (bariton) énekes szólisták előadásában a női szólamok harmonikusabban simultak egymáshoz, a férfi szólamokat egyenetlennek éreztem. A Cornel Groza vezette énekkar a tökéletesség jegyében énekelt. Cristian Mandeal, a zene- és énekkar nagyszerű előadásában, az 50. Zenei Őszt búcsúztató Örömóda az emberek közötti szeretet és barátság himnuszaként, szeretettel és barátsággal itatta át a hallgatók szívét is.