Örömkönnyek Aurelia Vişovan koncertjén

XXVIII. Mozart Fesztivál

Örömkönnyek Aurelia Vişovan koncertjén
Éppen érdeklődni szerettem volna a fiatal Aurelia Vişovan zongoraművészről a keddi szólóestje után, amikor észrevettem, hogy beszélgetőtársam, egy zongoraművész, a könnyeivel küszködik. Aztán legördült egy könnycsepp, kettő...

Aurelia Vişovan zongoraművész csodálatos szólóesttel lepte meg közönségét a Mozart Fesztiválon. A zeneakadémia stúdiótermében november 20-án megtartott koncertet Zeneszerzők és eszményképeik címmel hirdették meg. A zongorista két Mozart-, egy-egy Debussy- és Chopin-művet tolmácsolt. Vişovan a maga 28 évével, számos európai koncertfellépésével és nemzetközi díjával Európa élvonalába tartozik. Jelenleg a Bécsi Zeneakadémia tanársegéde, illetve a Nürnbergi Zeneművészeti Egyetem társult oktatója zongora és kamarazene tanszéken. Ezenkívül a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémián elkezdte doktori tanulmányait.

Vişovan előadói művészetét csak felsőfokon lehet méltatni. Még most is előttem van az a jó pár évvel ezelőtti esemény, amikor zenelíceumi tanulóként megnyerte a Mozart Előadóversenyt, amelyet akkor a zongoristáknak szerveztek meg. Aztán az angyalarcú, angyali tökéletességgel játszó fiatal művész elvégezte felsőfokú zenei tanulmányait, és meghódított néhány európai koncerttermet és közönséget.

Le lehet írni akár százszor is, hogy Aurelia Vişovan rendkívüli képességű, tehetséges, muzikális zongorista, aki kitűnően játszik Mozartot – a keddi hangversenyen arról is meggyőzött, hogy az impresszionista szerzők műveinek tolmácsolásában is otthon van –, meg egyéb dicsérő szavakat. De a koncertje után örömkönnyeket ejtő zongoraművész – aki mögött sikeres előadói és oktatói pálya áll – megnyilvánulása számomra mindennél ékesebb fokmérője Vişovan művészetének. Valószínű, mire a zongoraművész gratulált Aurelia Vişovannak, a könnyei felszáradtak. Valószínű, Vişovan soha nem is fogja megtudni, művészete milyen hatással volt egy kompetens személyre. Valószínű, Vişovan soha nem fogja elolvasni vagy tudomást szerezni erről a cikkről. De ezt le kellett írnom, mert a zene és az előadóművészet célja mégis az, hogy a lelkünkre hasson. És az örömkönny a lehető legadekvátabb tetszésnyilvánítás.

(Borítókép forrása: Aurelia Vişovan Facebook-oldala. Fotó: Felix Abrudan)