Online véradójegyzéket indítottak be

Online véradójegyzéket indítottak be
Az Adj vért! Légy Hős! véradókampány keretében indították útjára tegnap Kolozsváron az orvostanhallgatók kezdeményezésére létrejött aktív véradók országos jegyzékét. Az online platformon elérhető adatbázis az elképzelés szerint a véradóközpontok és véradók közötti kommunikációt könnyítené. Robert Simon a véradókampány irányítója, orvostanhallgató elmondta: folyamatosan e-mailben és telefonos üzenetben tájékoztatják a jegyzékben szereplő véradókat a véradóközpontok igényei alapján. A www. donez450.ro címen elérhető jegyzék szükségessége a véradókampányok szervezése közben fogalmazódott meg, amikor a szervezők nehézkes információáramlással szembesültek.

– Amikor sürgősen vérre volt szükség, arra kényszerültem, hogy a közösségi oldalakon kérjek segítséget, de nem voltam biztos benne, hogy az üzenetem eljutott a véradókhoz, mert nem kaptam visszajelzést. Akkor született meg a jegyzék ötlete, hogy az intézmények – véradóközpontok, kórházak – vérigényét közvetlenül a véradók felé közvetíthessük. Az online platform egyedülálló kezdeményezés, amelynek munkálatai egy évig tartottak. Száz százalékig kolozsvári fejlesztés, amely idővel példaértékűvé válhat országszerte – részletezte a kampány irányítója. 

– Az országos véradókampány az ország tíz városában zajlik párhuzamosan, ez idő alatt igyekeznek tudatosítani a lakosságban, hogy a vérkészlet pótlásának folyamatosnak kell lennie, nemcsak a véradókampányok idejére korlátozódnia. Szeretnénk kétszeresére, vagy háromszorosára növelni a kolozsvári véradóközpontba érkező napi véradók számát – fogalmazott az orvostanhallgató.  

Adriana Sime az Kolozsvári Véradóközpont igazgatója szerint a véradók online jegyzékének létrehozása nagy teljesítmény. – Amikor speciális vérigények kielégítése áll fenn, bizonyos vércsoportok terén van hiány, akkor célzottan tudják a véradók segítségét kérni – mutatott rá az igazgató. 

Egy átlagos napon 50-60 ember ad vért Kolozsváron, a véradókampány idején meghaladja a 150-et az önkéntes véradók száma.