Október 16-tól látható a Szolgák a romániai mozikban

Október 16-tól látható a Szolgák a romániai mozikban
A romániai mozikban október 16-tól kezdődően vetítik Ivan Ostrochovský Szolgák (Servants) című filmdrámáját, amelynek főszerepét Vlad Ivanov alakítja. A Transilvania Film által terjesztett fekete-fehér alkotás egy Kelet-Európában, így Romániában is sokat vitatott témára hívja fel a figyelmet: a papok együttműködésére a totalitárius rendszerekkel.

A valós eseményeken alapuló dráma világpremierjének a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, az Encounters verseny adott otthont. A nyolcvan perces szlovák-román-cseh-ír koprodukció társproducere pedig többek között Oana Giurgiu producer és Tudor Giurgiu filmrendező is.

A történet 1980-ban, a totalitárius Csehszlovákiában játszódik két fiatal teológiahallgató, Michal és Juraj szemszögét bemutatva. Attól tartva, hogy az iskolát bezárják, a tanárok a kommunista párt tetszése szerint modellezik diákjaikat, így azoknak dönteniük kell, hogy melyik utat választják: a rendszerrel való együttműködés egyszerű módját vagy azt, amelyben a rezsim célpontjává válhatnak.

„Ez a terep történelmileg egyáltalán nem volt ismeretlen számomra. Mi is a kommunizmusban éltünk, akárcsak Csehszlovákia. Nagyon jól tudtuk, hogy a magas rangú elöljárók besúgók voltak” – fogalmazott Vlad Ivanov a TIFF-en, a Szolgák fesztiválvetítésén. A színész a filmben a politikai rendőrség tisztjét alakítja, aki az együttműködést megtagadók követését, „megtérítését” és adott esetben eltávolítását végzi. Ivanov a filmhez szlovákul is megtanult korábbi magyar, spanyol, német és ukrán szerepei után, ezzel megerősítve nemzetközi karrierjét és tehetséges, sokoldalú színészi hírnevét.

Vlad Ivanov a politikai rendőrség egyik tisztjét alakítja 

A nemzetközi sajtó szerint figyelemre méltó a film képi összetétele is, amely Juraj Chlpík operatőr munkája, valamint a film zenéje, amely Cristian Lolea és Miroslav Toth érdeme. A forgatókönyvet Rebecca Lenkiewicz, Marek Leščák és a film rendezője, Ivan Ostrochovský írta, aki az európai filmművészet egyre inkább figyelmet követelő neve. Olyan többszörösen díjazott, Berlinben bemutatott filmek szerzője, mint például a 2013-as Velvet Terrorists és a 2015-ös Koza.

(Borítókép: Jelenet a Szolgák című filmből. Fotó forrása: librafilm.net)