Ókori „kolozsvári” múmiát CT-ztek az állatorvosin

Ókori „kolozsvári” múmiát CT-ztek az állatorvosin
Az ókori Egyiptomról készülő multimédiás kiállításához néhány múmia CT-vizsgálatára kérte fel az Erdélyi Történeti Múzeum a kolozsvári állatorvosi egyetemet, amely először végzett ilyen különleges feladatot.

Emberi múmiát, mumifikálódott emberi szerveket és állati múmiákat vizsgáltak meg az állatorvosi kar komputertomográfjával. A folyamatban az egyetem három szakembere és a múzeum három képviselője vett részt. Az állatorvosi karnak a múzeummal és a Kolozs Megyei Kórházzal is együttműködési egyezménye van, a kórház például túlsúlyos páciensek esetében kéri a segítségüket. A kórházi CT-k 120–150 kg-os páciensek vizsgálatához alkalmas, az egyetem gépe akár 200 kg-ig is használható. A múmiák vizsgálata során igyekeztek megállapítani pontos tartalmukat és a megőrzés/megrongálódás mértékét, az így nyert információk alapján határozzák meg a restaurálásukat.

Egy íbisz, sólyom, krokodil és ember múmiáját vizsgálták meg, egy emberi kezet és emberi szerveket CT-ztek. A vizsgálattal szeretnék meghatározni a múmia nemét, életkorát, csontrendszeri kórtörténetét, esetleg más betegségeit, továbbá a konzerváláskor felhasznált anyagokat, eszközöket.

Az egyetemen úgy tudják, Romániában először végeztek ilyen vizsgálatokat állatorvosi egyetemen. Az igen törékeny múmiát az 1980-as években már röntgenezték, de akkor nem végeztek CT-vizsgálatot is, most a majd szintén restaurálandó szarkofággal együtt került a gépbe – közölték a sajtóval az egyetem munkatársai, akik nagy érdeklődéssel várják a múzeum dolgozóitól az eredmények értelmezését.

A 2020. február 1. és 2022. február 1. között zajló Istenek és halandók az ókori Egyiptomban elnevezésű projekt Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatásával zajlik. Fő célja a múzeum egyiptomi gyűjteményének bemutatása korszerű, interaktív, multimédiás kiállításon. A tárlatra szelektált anyagot előzetesen restaurálják. A múmiákon kívül usébti szobrokat (az ókori egyiptomi sírokban elhelyezett, az elhunytat a túlvilágon helyettesítő szolgaszobor), isteneket (Íziszt, Oziriszt, Harpokratest) ábrázoló szobrokat is birtokol a múzeum. A tárlatra dokumentumfilm is készül a projekt kulisszatitkaival és eredményeivel.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír