Ökölvívó olimpiai selejtező: magyar és román kvóta

Magyar szempontból rosszul indult a hétfői versenynap a londoni európai olimpiai kvalifikációs ökölvívótornán, miután Kozák László kikapott és kiesett a férfiak 69 kilogrammos kategóriájában.

A Vasas magyar bajnoka a 16 közé jutásért lépett kötelek közé a belga Mohamed Rachem ellen, aki nem tartozik a nagyváltósúly legerősebb versenyzői közé, ám ezúttal egyértelműen jobbnak bizonyult magyar riválisánál, s végül pontozással nyert.

Bacskai Balázsnak (75 kg) is egy meccs után véget ért a torna, miután hétfőn megosztott pontozással kikapott a norvég színekben szereplő Gedminas Mindaugastól. A 2010-ben Európa-bajnok, 2016 óta profi Bacskai a viadal honlapjának közvetítése alapján szoros meccset vívott riválisával, s némileg vitatható 3–2-es pontozásos vereséget szenvedett.

Az 52 kilogrammban szereplő Szaka István nem szerzett kvótát hétfőn este, mivel látványos meccsen kikapott az ír Brendan Irvine-tól, aki végül egyhangú pontozással nyert.

A végén azonban csattant az ostor: az 57 kilogrammban szereplő Gálos Roland megnyerte nyolcaddöntőjét, így kiküzdötte az olimpiai részvételt. A bajai bokszoló szombati selejtezős sikerét követően a nyolcaddöntőben a finn színekben versenyző Arslan Khataevvel csapott össze az ötkarikás indulási jogért, a nagy tét pedig rányomta a bélyegét a meccsre. Gálos a magyar ökölvívás első tokiói helyét biztosította be. A londoni versenyen többen már nem is szerezhettek most, mivel a koronavírus-járvány miatt a hétfő esti programot követően nem folytatódik a viadal.

A torna további programjának törlése a magyarok közül Fodor Milánt (63 kg) és Pribojszki Katát (60 kg) érinti kellemetlenül, mivel a 12 fős küldöttségből – Gáloson kívül – már csak ők maradtak versenyben. Ráadásul Fodor kedden szintén kvótáért lépett volna szorítóba.

Hétfőn három román bokszoló is szorítóba lépett, kvótáért azonban csak az egyik harcolhatott. A 20 éves Cosmin Gârleanu (52 kg) az azeri Rufat Huszeinov ellen lépett szorítóba, s nagy csatában, szoros végeredménnyel 3–2-es pontozással legyőzte. Ő az első román öklöző, aki tokiói kvótát szerzett.

Eric Tudor (69 kg) a görög Dioniszosz Pefanisszal, Sorin-Mihai Caliniuc (75 kg) a svéd Adam Chartoijal kellett megmérkőzzön, ebben a két súlycsoportban a legjobb hat jutott volna Tokióba. Románia kilenc bokszolót nevezett a tornára, amely idejekorán ért véget – még a vasárnap győztes Paul-Andrei Arădoaie (81 kg) és Maria Claudia Nechita (57 kg) is elérhette volna az ötkarikás szereplést, ha nem fújják le a versenyt.