Női kézilabda Eb-selejtező: csoportelső a magyar és a román válogatott

Női kézilabda Eb-selejtező: csoportelső a magyar és a román válogatott
A dán Kim Rasmussen szövetségi kapitány irányította magyar női kézilabda-válogatott csoportelsőként jutott ki a november 29-én kezdődő franciaországi Európa-bajnokságra, miután a selejtezősorozat utolsó fordulójában 30–22-re legyőzte Fehéroroszországot Kecskeméten. Románia négygólos sikere hasonló státust ért.

A magyar és a fehérorosz együttes hetedszer találkozott, és minden alkalommal az előbbiek győztek. A selejtezőcsoportban az Európa-bajnoki ezüst- és világbajnoki bronzérmes hollandok, illetve a magyarok egyaránt tíz pontot szereztek, az egymás elleni eredmények döntöttek utóbbiak javára a tabellán, ugyanis Győrött 19–18-as, Eindhovenben pedig 23–22-es vendégsiker született márciusban.

A házigazdák harminc góljából 25-öt a Ferencváros játékosai lőttek.

A román válogatott a továbbjutás biztos tudatában lépett pályára mintegy 2000 néző előtt a buzăui Romeo Iamandi Sportcsarnokban, ezért a spanyol Ambros Martín szövetségi kapitány több alapembert kímélt. Még így is a házigazdák több ízben vezettek nyolc góllal (17–9, 18–10, 23–15 és 24–16), a végére megtartották előnyük felét.

Eredmények, 6. (utolsó) forduló:

7. csoport: • Magyarország–Fehéroroszország 30–22 (12–13) – a magyar válogatott gólszerzői: Hornyák Dóra 7, Faluvégi Dorottya 6, Háfra Noémi és Kovacsics Anika 4–4, Schatzl Nadine 3, Kisfaludy Anett, Lukács Viktória, Puhalák Szidónia, Szabó Laura, Szekerczés Luca és Tóth Gabriella 1–1; a keret további tagjai: Bíró Blanka, Janurik Kinga, Karnik Szabina, Palos-Bognár Barbara Alexandra és Sirian Alexa Szederke. A vendégek legjobbja az 5 gólt dobó Natalja Vaszileuszkaja volt • Hollandia–Koszovó 42–16 (21–10). A csoport végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG 10 PONT, 2. Hollandia 10, 3. Fehéroroszország 4, 4. Koszovó 0.4. csoport: • Románia–Portugália 32–28 (19–13) – a román góldobók: Eliza Buceschi 10, Laura Chiper 4, Cristina Laslo és Valentina Ardean Elisei 3–3, Laura Pristaviţă, Geiger Melinda, Laura Popa, Crina Pintea és Daniela Raţiu 2–2, Paula Vişan (kapus) ás Ana Maria Drăguţ 1–1; játszott még Denisa Dedu, Andreea Adespii Molnar, Elena Cristina Florică, Ana Maria Ţicu és Raluca Băcăoanu. A luzitánok legjobbja a 6 gólig jutó Monica Soares volt • Oroszország–Ausztria 26–25 (16–13). A végeredmény: 1. ROMÁNIA 10 PONT, 2. Oroszország 8, 3. Ausztria 6, 4. Portugália 0.

A csoportok első két helyezettje és a legjobb harmadik jutott ki a kontinenstornára. Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak.

Az Eb mezőnye (16 csapat): Franciaország (házigazda), Dánia, Montenegró, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Németország, MAGYARORSZÁG, Hollandia, ROMÁNIA, Horvátország, Oroszország, Lengyelország, Csehország, Szlovénia.

A kontinenstorna csoportjainak sorsolása június 12-én lesz Párizsban.