Női kézilabda Eb: 5. helyért Románia, döntetlen Magyarországnak

Női kézilabda Eb: 5. helyért Románia, döntetlen Magyarországnak
Amint röviden már jeleztük a magyar válogatott döntetlent játszott az olimpiai bajnok orosz csapattal a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének szerdai zárónapján Helsingborgban.

A magyarok a nemhivatalos végeredmény szerint a 12. helyen fejezték be a kontinensviadalt, és az Eb-k történetében először fordult elő, hogy nem jutottak a tíz közé.

Az oroszok negyven másodperc elteltével büntetőből szerezték meg a vezetést, s bár Görbicz Anita hétméterest hibázott, Erdősi Ildikó szélről egyenlített. Az együttesek fej-fej mellett haladtak, a magyarok a 8. perc végén, 5–4-nél vették át először a vezetést. A kapuba becserélt Szikora Melinda védései és a javuló támadási hatékonyság nyomán, egy időkérést követően a 20. percben elsőször alakult ki kétgólos különbség: 10–8-ra lépett el Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese, sőt a 23. perc elején 12–9-re nőtt a magyar előny. Az oroszok is időt kértek, ennek eredményeként három perccel a szünet előtt újra egyenlő volt az állás (12–12), a szünetre pedig egygólos magyar fórral vonulhattak el a csapatok.

A fordulás után Klivinyi Kinga állította vissza a kétgólos különbséget (15–13), sőt, nemsokára már a négytalálatos előnyért támadhatott többször is a magyar csapat, ám a 42. percben újra egyenlítettek az oroszok (19-19), így Kim Rasmussen időt kért. A taktikai megbeszélés ellenére az oroszok átvették a vezetést, a 48. percben 21–23 volt az állás magyar szempontból. Kiss Éva beállva ziccert védett, ennek is köszönhetően az utolsó kilenc percre fordulva 24–24 állt az eredményjelzőn, az oroszok pedig időt kértek. Nyolc perccel a vége előtt Klivinyit már sokadszor kellett kemény ütközések után ápolni, ezúttal azonban Viktorija Zsilinszkajtye ütésért piros lapot kapott, a magyarok pedig egyenlítettek (25–25). Három és fél perccel a dudaszó előtt emberhátrányba került Rasmussen együttese, ám döntetlenre tudta menteni ezt a szakaszt, egy perccel a játékidő letelte előtt pedig azonos létszámnál a vezetésért támadhatott. A magyar válogatott hét a hat ellen próbált betalálni, s bár Kovács Anna lövése nem talált kaput, az oroszok időntúli szabaddobásából sem lett gól. Így akárcsak két éve Győrben, ezúttal is döntetlen született a két csapat találkozóján.

„Nagyon fáradtak a lányok, járni sem tudtak szinte, de büszke vagyok rájuk, mert mindent beleadtak” – értékelt a dán Kim Rasmussen az m4sportnak. Hozzátette, látta a hibákat és a lehetőségeket a fejlődésre, de később fogja értékelni mindazt, ami történt.

Románia 21–17 (12–10) arányban vereséget szenvedett Dániától a II, főcsoportban játszott utolsó mérkőzésén, és nem jutott be az Eb-elődöntőbe. A román csapatnak legalább egy döntetlenre lett volna szüksége, hogy bejusson a legjobb négy közé, így pénteken csak helyosztót vívhat Németországgal az 5–6. helyért.

A kényelmetlen dán csapat nem engedte kibontakozni a románok eddigi jó csapatjátékát. A spanyol Ambros Martín szövetségi kapitány tanítványai gyenge támadóerőt mutattak, miután a dán védők gyakorlatilag kivonták a játékból Cristina Neagut. A védelem jobban működött, ám ez nem volt elég a győzelemhez.

A mérkőzés sztárja Sandra Toft dán kapus volt, aki a 30 dobásból nem kevesebbet mint 15-öt hárított.

Az első 20 percet a román csapat irányította, folyamatosan vezetett, ám 27. percnél a dánok 9–8-ról 9–11-re fordítottak, és innentől nem lehetett őket megállítani. A másodok félidő elején előbb négy gólra növelték az előnyüket, 12–16 (35. perc), majd hétre, 13–19 (46. perc). Románia ugyan feljött 15–19-re (48. perc), de aztán hét percig egyetlen gólt sem lőtt, így Dánia négy góllal nyert, és bejutott az elődöntőbe.

A Kolozsvári Universitatea Sk képviselői közül Florina Chintoan és Cristina Laslo kapott játéklehetőséget, utóbbi két gólt dobott.

Eredmények, középdöntő, 3. forduló:

II. csoport (Helsingborg): • Magyarország–Oroszország 26–26 (14–13) – a magyar csapat gólszerzői: Kovács Anna 6 (4), Hornyák Dóra és Klivinyi Kinga 4–4, Kisfaludy Anett 3, Bódi Bernadett, Görbicz Anita, Lukács Viktória és Schatzl Nadine 2–2, Erdősi Ildikó 1 • Dánia–Románia 21–17 (12–10) – a román csapat: Paula Ungureanu (6 védés), Denisa Dedu (2 védés) – Aneta Udriştioiu 1, Szűcs Gabriella, Geiger Melinda 1, Crina Pintea 2, Eliza Buceschi 4, Cristina Neagu 3, Cristina Florică, Cristina Laslo 2, Ana Maria Iuganu 1, Cristina Zamfir 1, Oana Manea 1, Mădălina Zamfirescu 1, Florina Chintoan, Laura Chiper • Norvégia–Csehország 34–25.

A II. főcsoportot a mindeddig veretlen Norvégia nyerte 10 ponttal, a 7 pontos Dánia, a 6 pontos Románia, a 4 pontos Oroszország, a 2 pontos Csehország és az 1pontos Magyarország előtt.

I. csoport (Göteborg): • Hollandia–Spanyolország 29–24 • Németország–Svédország 28–22 • Franciaország–Szerbia 28–21.

Az I. főcsoportot Hollandia nyerte 8 ponttal, az ugyancsak 8 pontos, de gyengébb gólarányú Franciaország, a 7 pontos Németország, a 3–3 pontos Svédország és Szerbia és az 1 pontos Spanyolország előtt.

Pénteken lesz a helyosztó és az elődöntők.

Az ötödik helyért: Németország–Románia. Elődöntők: Hollandia–Dánia és Norvégia–Franciaország.

A kisdöntőt és az Európa-bajnokság döntőjét a két vesztes, illetve a két győztes csapat között vasárnap rendezik, Göteborgban.