Női Eb: Nehezen győzött Románia, elvéreztek a magyarok

Női Eb: Nehezen győzött Románia, elvéreztek a magyarok
Nehéz meccsen, 30–28 (17–14) arányban győzött Románia Csehország ellen a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság II. főcsoportjának keddi játéknapján. Magyarország szoros mérkőzést vívott Norvégiával, de ismét vereséget szenvedett. A középdöntő második fordulója után Norvégia biztosan elődöntős.

Románia a korábbiaknál gyengébb teljesítményt mutatott és csak nagy izgalmak után tudta legyőzni a meglehetősen kényelmetlen cseh válogatottat.

A drámai végjátékban 30 másodperccel a vége előtt még egyetlen pont különbség volt a csapatok között.

Az első félidőben a román csapat irányította a játékot, de nem sikerült 2-3 gólnál nagyobbra növelnie az előnyét.

A második félidőben a csehek 20–20-nál kiegyenlítettek (42. perc), sőt, ezt követően kétszer is átvehették volna a vezetést, de nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel. A románok visszaszerezték az előnyt, két góllal is vezettek (45. perc: 22–20), de a csehek 23–23-nál (49) ismét egyenlítettek, ám a győriek mestere, a spanyol Ambros Martín szövetségi kapitány irányította román csapat egy 3–0-s szakasszal eldöntötte a meccset.

A meccs legjobbjának (MVP) Iveta Luzumova választották.

A Kolozsvári Universitatea Sportklubot ezúttal egy játékos képviselte, Cristina Laslo gólt is dobott.

A román csapat: Paula Ungureanu (4 kivédett lövés), Denisa Dedu (4 kivédett lövés) – Aneta Udriştioiu 2, Szűcs Gabriella, Geiger Melinda 2, Crina Pintea 6, Cristina Neagu 10, Cristina Florică, Cristina Laslo 1, Ana Maria Iuganu 1, Cristina Zamfir 2, Oana Manea 2, Mădălina Zamfirescu 3, Laura Chiper 1.

*

A magyar válogatott egy góllal, 24–23-ra kikapott a címvédő és világbajnok norvég csapattól a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének keddi játéknapján. Az már a meccs előtt biztos volt, hogy a pont nélküli magyar együttes nem juthat az elődöntőbe.

A találkozót megelőzően köszöntötték 125. válogatottsága alkalmából Bódi Bernadettet, akinek a mostani az ötödik kontinenstornája.

A két csapat korábban 78 alkalommal találkozott egymással, 50 magyar győzelem mellett három mérkőzés döntetlennel, 25 pedig norvég sikerrel ért véget. Legutóbb 2014 decemberében, Debrecenben szintén a kontinenstorna középdöntőjében 29–25-re a magyarok nyertek.

Janurik Kinga után Triscsuk Krisztina is megsérült, így ő sem léphetett pályára a helsingborgi mérkőzésen. Ennek ellenére eleinte jól tartották magukat a magyarok (4–3), de az ellenfél hatékonyan használta ki első emberelőnyös időszakát, fordított, és az első félidőben már nem engedte ki a kezéből a vezetést. Egy alkalommal a norvégok – és a Győri Audi ETO – kapusa, Kari Aalvik Grimsbö is gólt szerzett, amikor őrizetlenül maradt a magyar kapu, ráadásul több remek védéssel is segítette együttesét.

A norvégok egy ideig szinte minden posztról eredményesek voltak, a magyarok viszont több ziccert és büntetőt is elhibáztak (6–10), a szünet előtt mégis felzárkóztak két gólra (8–10), mert az ellenfél kilenc percig nem tudott betalálni.

A második felvonás elején a magyar csapat gyorsan egyenlített (11–11), sőt, 14–13-nál ismét vezetett. A jó periódushoz Szikora Melinda több nagy védéssel járult hozzá, de a másik oldalon Grimsö is jól teljesített. A folytatást is szoros állás jellemezte, majd 20–20 után a másik győri légiós, Nora Mörk vezérletével a maga javára döntötte el a meccset Norvégia együttese, amely ezzel biztosította helyét az elődöntőben.

„Próbáltuk hozni a játéktervünket, és bár voltak gondok a védekezésünkkel, alapvetően minden a tervek szerint ment” – értékelt Kim Rasmussen magyar szövetségi kapitány az m4sportnak. „Még egy kis szerencse kellett volna a végén, de sajnos nagyon elfáradtunk. A hajrá nagyon szoros volt, nyomás alatt tartottuk őket, szomorúak vagyunk, de holnap büszkék leszünk arra, amit elértünk.”

Eredmény, középdöntő, II. csoport (Helsingborg): Norvégia–Magyarország 24–23 (11–9) – a magyar csapat gólszerzői: Görbicz Anita 5, Kovács Anna 5, Erdősi Ildikó 3, Klivinyi Kinga 3, Planéta Szimonetta 2, Kisfaludy Anett 2, Hornyák Dóra 2, Bódi Bernadett 1. További eredmény: • Dánia–Oroszország 26–26.

A II. főcsoportot Norvégia vezeti 8 ponttal, a 6 pontos Románia, az 5 pontos Dánia, a 3 pontos Oroszország, a 2 pontos Csehország és az akkor még nulla pontos Magyarország előtt.

A középdöntős csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, míg a harmadikként záró együttesek az Európa-bajnokság ötödik helyéért mérkőznek meg egymással.

LAPZÁRTAKOR: • Magyarország–Oroszország 26–26 (14–13). Az eredmény azt jelenti, hogy a magyarok egy győzelemmel, egy döntetlennel és négy vereséggel összességében a 12. helyen zárták az Eb-t.