Nemzetközi Man Booker-díj – Krasznahorkai László ismét esélyes

Nemzetközi Man Booker-díj – Krasznahorkai László ismét esélyes
Kihirdették az idei Nemzetközi Man Booker-díj rövidlistáját. A 2015-ös Nemzetközi Man Booker-díjas Krasznahorkai László neve ismét ott található a hat esélyes között, Megy a világ című regényével, amely angolul John Batki, Ottilie Mulzet és George Szirtes fordításában látott napvilágot.

A listán szintén szereplő Han Kang ugyancsak duplázhat, ő a Növényevő című alkotásával 2016-ban már egyszer elnyerte a díjat.

Idén tehát az alábbi művek vannak versenyben (zárójelben a fordítók):

– Virginie Despentes: Vernon Subutex 1 (Frank Wynne) – Franciaország

– Han Kang: The White Book (Deborah Smith) – Dél-Korea

– Krasznahorkai László: The World Goes On / Megy a világ (John Batki, Ottilie Mulzet, George Szirtes) – Magyarország

– Antonio Muñoz Molina: Like a Fading Shadow (Camilo A. Ramirez) – Spanyolország

– Ahmed Saadawi: Frankenstein in Baghdad (Jonathan Wright ) – Irak

– Olga Tokarczuk:  Flights (Jennifer Croft) – Lengyelország

A díjat 1968-ban alapította a névadó élelmiszeripari vállalat, de kezdetben csak angolul író szerzők közül kerülhetett ki a nyertes. A korábban 60.000 font pénzjutalommal járó rangos elismerést 2005 óta kétévente ítélték oda olyan nemzetközi szinten elismert, élő szerzőknek, akiknek legalább egy könyve angol fordításban is megjelent. A díjat olyan világhírű íróknak ítélték, mint a Nobel-díjas Alice Munro, Philip Roth vagy Lydia Davis. 2016-tól módosult a szabályzat, és míg korábban kétévente adták át és lényegében a díjazott addigi alkotói életművét ismerték el vele, 2016-tól évente osztják ki és konkrét irodalmi művekért ítélik oda. A díjért járó 50.000 fontos pénzösszeg megoszlik az író és a fordító között.

A győztes 2018. május 22-én veheti át díját Londonban. (Forrás. Litera.hu)

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A VÁMSZER CSALÁD EMLÉKEZETE címmel nyílik meg a Kányafő Galéria 20. kiállítása március 24-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a Kolozsvár-Törökvágási Református Egyházközség tanácstermében (Donát út 142. szám). Megnyitja: Szabó Zsolt irodalomtörténész.

KultSzínTér