Nemzetek Ligája: csoportelső franciák

Nemzetek Ligája: csoportelső franciák
A címvédő portugál labdarúgó-válogatott egygólos vereséget szenvedett a világbajnok francia csapattól, amely így az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megnyerte a csoportját a Nemzetek Ligája élvonalában.

A két együttes – amelyek a jövő nyári Eb-n a magyarokkal szerepelnek azonos csoportban – egyaránt tíz ponttal várta a találkozót, így az N’Golo Kante góljával győztes franciák három ponttal elhúztak a riválisuktól, ráadásul mivel októberben gól nélküli döntetlen született, így az egymás elleni eredményeknek köszönhetően meg is nyerték a négyest. Ez azt is jelenti, hogy az Európa-bajnok portugálok a Nemzetek Ligájában nem védhetik meg a címüket, mert Franciaország jutott a jövő őszi négyes döntőbe. A két nemzeti együttes június 23-án a Puskás Arénában is megküzd egymással az Eb csoportkörének harmadik fordulójában, illetve előtte mindkettő szintén Budapesten csap össze a társházigazda magyarokkal is.

A kvartett másik találkozóján a világbajnoki ezüstérmes horvátok 2–1-re kikaptak Solnában Svédországtól, így még nem dőlt el, melyik gárda esik ki a másodosztályt jelentő B-divízióba. A horvátokat a világjárvány sújtja: mint ismeretes, a védő Domagoj Vida szerdán az első félidőt végigjátszotta a törökök elleni, isztambuli barátságos mérkőzésen, mert későn érkezett meg az aznap reggeli minta pozitív teszteredménye. A török Besiktas Isztambul 31 éves védőjét a szünetben lecserélték, és elkülönítették. A horvát szövetség később közölte, hogy Carl Starfeltet, az orosz Rubin Kazany 25 esztendős hátvédjét ugyancsak pozitív Covid-teszt miatt elkülönítették a válogatott többi tagjától. S még mindig a meccs előtt pozitív eredményt hozott a középpályásának, Marcelo Brozovicsnak koronavírustesztje is, a Milónói Internazionale 27 éves játékosát szintén elkülönítették.

Keserédesre sikerült a csapatkapitány Sergio Ramos García rekorddöntése a spanyol válogatottban. A Real Madrid védője 177. alkalommal öltötte magára a címeres mezt, ezzel az olasz Gianluigi Buffon európai válogatottsági csúcsját múlta felül, csakhogy a Svájc ellen 1–1-es döntetlennel záruló mérkőzésen két büntetőt is kihagyott.

A világ- és kétszeres Európa-bajnok Ramos 2005-ben mutatkozott be a spanyol együttesben, és a 2008-as kontinensbajnokságot megnyert csapatból már csak ő a keret tagja. A 34 éves futballista a közelmúltban kijelentette, hogy a jövő nyárra halasztott Európa-bajnokságon, sőt a tokiói olimpián is szeretne pályára lépni.

A spanyolok pontvesztésével a németek átvették a vezetést a négyesben, mivel hazai pályán hátrányból fordítva Timo Werner duplájának is köszönhetően 3–1-re legyőzték az ukránokat Lipcsében. Ezen az összecsapáson Manuel Neuer 95. alkalommal védte a válogatott kapuját, ezzel a kapusok tekintetében beállította a legendás Sepp Maier 41 éve tartott nemzeti rekordját. A világbajnok Neuer már kedden, a spanyolok elleni sevillai találkozón megdöntheti a csúcsot, s minden idők legtöbb német válogatottsággal rendelkező kapusa lehet.

A játékos 2009. június 2-án, az Egyesült Arab Emírségek ellen (7–2) mutatkozott be a Nationalelfben. Sepp Maier 1966 és 1979 között gyűjtötte össze 95 válogatottságát.

Eredmények, Nemzetek Ligája, 5. forduló:

A-divízió:

3. csoport: • Svédország–Horvátország 2–1 • Portugália–Franciaország 0–1. A csoport állása: 1. (és négyes döntőbe jutott) Franciaország 13 pont, 2. Portugália 10, 3. Horvátország 3 (7–13), 4. Svédország 3 (3–9).

4. csoport: • Svájc–Spanyolország 1–1 • Németország–Ukrajna 3–1. Az állás: 1. Németország 9 pont, 2. Spanyolország 8, 3. Ukrajna 6, 4. Svájc 3.

C-divízió:

1. csoport: • Ciprus–Luxemburg 2–1 • Azerbajdzsán–Montenegró 0–0. Az állás: 1. Montenegró 10 pont, 2. Luxemburg 9, 3. Azerbajdzsán 5, 4. Ciprus 4.

D-divízió:

1. csoport: • Lettország–Feröer szigetek 1–1 • Málta–Andorra 3–1. Az állás: 1. Feröer szigetek 11 pont, 2. Málta 8, 3. Lettország 4, 4. Andorra 2.

2. csoport: • San Marino–Gibraltár 0–0. Az állás: 1. Gibraltár 7 pont/3 mérkőzés, 2. Liechtenstein 4/3, 3. San Marino 2/4.

Koronavírus-fertőzés miatt elmaradt a Románia–Norvégia NL-mérkőzés

Az északi csapat egyik játékosának koronavírus-fertőzése miatt elmaradt a vasárnapra kiírt Románia–Norvégia mérkőzés a labdarúgó Nemzetek Ligájában 2 közölte az európai szövetség.

A norvég együttesből a védő Omar Elabdellaoui tesztje lett pozitív, ennek ellenére a válogatott szombaton el akart utazni Bukarestbe. A helyi egészségügyi hatóság azonban közbeszólt, nem engedélyezte, hogy az együttes távozzon az országból, ehelyett a teljes keretet tíz nap karanténra kötelezte.

A norvégok szerdán az osztrákokkal játszanának Bécsben, egyelőre ennek a találkozónak a megrendezése is bizonytalan.

A szabályok értelmében valószínűleg zöld asztalnál, 3–0-lal Románia nyeri a mérkőzést, ám a norvégok is reménykednek, mégpedig a szakszövetség faramuci szabályában: amennyiben ők sem minősíthetőek hibásnak a találkozó elmaradásáért (hiszen a hatóságok nem engedték őket elutazni), akkor sorsolással dőlne el a meccs eredménye: gól nélküli döntetlen vagy valamelyik fél 1–0-s sikere a három változat (?!).