Nem mond le tisztségéről Kolozs és Szatmár megye RMDSZ-es alprefektusa

Nem mond le tisztségéről Kolozs és Szatmár megye RMDSZ-es alprefektusa
Hivatalban marad Tasnádi István-Szilárd mindaddig, amíg a kormány leváltja, ha ez egyáltalán bekövetkezik – nyilatkozta lapuknak a tisztségviselő. „Amennyiben le akarnak váltani, akkor tegyék meg” – szögezte le Tasnádi.

Amint arról beszámoltunk, a kormánykoalíció létrejöttekor, azaz másfél évvel ezelőtt kötött egyezség értelmében, és a parlamenti pártok képviselőivel folytatott konzultációi után Klaus Iohannis államfő Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét bízta meg az új kormány megalakításával. Mint ismeretes, Nicolae Ciucă 2021 novemberétől vezette a kormányt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a PSD és az RMDSZ alkotta nagykoalíció támogatásával. A kormányfőcseréről már a Ciucă-kabinet 2021 novemberében történt beiktatása előtt megállapodott a PSD és a PNL. A folyamat lebonyolítását a május 22-én kezdődött közoktatási sztrájk miatt halasztották el néhány héttel.Lévén, hogy az RMDSZ-t valósággal kiszorították a kormányból (a szabadelvűek maguknak követelték a fejlesztési és a környezetvédelmi tárcát, a sportminisztériumot pedig megszűntették), a magyar érdekvédelmi szövetség miniszterei és államtitkárai lemondtak. Az eddigi tapasztalat szerint ilyen esetben az RMDSZ prefektusai és alprefektusai szintén megváltak tisztségüktől, vagy idővel leváltották őket. Ugyanez történt a kormány alárendeltségébe tartozó országos ügynökségek regionális vagy helyi intézményeinek a vezetőivel.

Tasnádi: a kormány rendelkezésére állunk

A Szabadságnak nyilatkozó Tasnádi kijelentette: a politikai döntéseket központi szinten hozták meg, ez a miniszterekre és az államtitkárokra, illetve a miniszteri kabinetekben tevékenykedőkre vonatkozott.

„Mi több, a másfél évvel ezelőtt kötött megállapodás és az utóbbi időben zajlott tárgyalások nem vonatkoztak az ország különböző részein tevékenykedő tisztségviselőkre. Természetesen, valamennyien a kormány rendelkezésére állunk, s amennyiben le akarnak váltani, akkor tegyék csak meg. Nem fogjuk kérni felmentésünket” – fogalmazott a kormányhivatalnok.

A román sajtó úgy tudja: a két román párt politikusai számítanak arra, hogy az RMDSZ várhatónak ítéli tisztségviselőinek a menesztését.

„A kormánykoalíció létrejöttekor és kinevezésünk pillanatában egyértelműen 2024-ig vállaltuk a munkát, a tárgyalások központi szinten történtek, és a központi helyzetre vonatkoztak. Persze, a kormány határozattal meneszthet, ha akar. És ha ezt akarja, hát tegye meg” – tette hozzá Kolozs megye alprefektusa.

„Pozitív eredményekről tudok beszámolni”

Tasnádi Szilárdnak felvetettük: magas rangú köztisztviselői státusza van, ezért elvileg nem válthatják le. Az is közismert, hogy néhány évvel ezelőtt Györke Zoltán volt PNL-s Kolozs megyei alprefektusnak közel 20 ezer euró kártérítést ítélt meg a bíróság jogtalan leváltása miatt, mi több, tisztségébe is visszahelyezték.

„Éppen a prefektusi kinevezésem előtt változott meg a közigazgatási kódex, így az alprefektusok csak köztisztviselők, nem pedig magas rangúak, bár az erre vonatkozó vizsgám nekem is megvan. Amennyiben leváltanak, én nem tudom beperelni a kormányt, Györke Zoltán magas rangú köztisztviselő volt. Saját pénzből jártam a tanfolyamra, és vizsgáztam” – magyarázta a változást Tasnádi István-Szilárd.

Kolozs megye alprefektusát arra kértük, értékelje tevékenységét. „Pozitív dolgokról tudok beszámolni. A koronavírus világjárvány kellős közepén csöppentem be a közhivatalba, prefektusnak neveztek ki. Kolozs megy mindenben első volt ezen a téren: oltás, járóbeteg-ellátó központok stb. A prefektusi hivatal épületének a felújítását is én indítottam el, amikor mindenki azt gondolta, hogy az Országos Helyreállítási Terv segítségével képtelenség lesz egy ilyen műemléket felújítani. És mégis… Történt ez olyan körülmények között, hogy kinevezésemig nem sikerült sem a regionális fejlesztési program, sem pedig norvég alapokból elkezdeni a felújítást, bár ezek nagyobb garanciát biztosítottak” – fejtette ki Tasnádi István-Szilárd.

Kolozs megye alprefektusa hozzátette: természetesen a napi feladatokat a csapatával mindig sikerrel teljesítette.  „Minden sürgősségi esetet aznap megoldottunk. És amíg a Kolozs megyei prefektúrán leszek, ez továbbá is így lesz” – szögezte le.

Mint ismeretes, Tasnádit 2021. március 4-én nevezték ki Kolozs megye prefektusának, a tisztséget egy évig töltötte be. Tavaly március 3-tól alprefektusi feladatokat lát el, a főispán a PSD-s Irina Munteanu lett.

Szatmár megye alprefektusa is maradna…

Altfatter Tamás, Szatmár megye RMDSZ-es alprefektusa pénteken azt nyilatkozta: amennyiben a miniszterelnök megtartja funkciójában, továbbra is szívesen látja el alprefektusi teendőit.

„Románia kormányának a rendelkezésére állok” – jelentette ki Altfatter. Hozzátette: szívesen tevékenykedik tovább, ha a kormányfő úgy látja jónak, de ha nem, „akkor sincs semmi probléma, engedjük, hogy más szakértők jöjjenek a prefektusi hivatalba”.

Altfatter Tamás: továbbra is szívesen látom el a Szatmár megyei alprefektusi tisztség teendőit (Fotó: Facebook)

Az alprefektus megjegyezte: évekbe telik, amíg valaki beletanul a munkájába ennél a hivatalnál. Felidézte ugyanakkor, hogy jómaga kilenc éve dolgozik az intézménynél, ahol egy időben a prefektusi tisztséget is betöltötte, és nagy tapasztalatra tett szert.

(Borítókép: Tasnádi István-Szilárd a beiktatáskor, 2021 márciusában. Kiss Olivér felvétele)