Nem kellünk Dragneának

Nem kellünk Dragneának
A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem akar együtt kormányozni az RMDSZ-szel – jelentette be tegnap Liviu Dragnea pártelnök. A dolog rendben van, hiszen az RMDSZ-nek sem különösebben szíve vágya együtt kormányozni a PSD-vel, pláné Liviu Dragneával. Úgy tűnik azonban, Dragnea vezérnek saját pártjával sem lesz kedve kormányozni december 11-e után. A következő kabinetre hárul ugyanis azoknak a populista intézkedéseknek a gyakorlatba ültetése, amelyeket a törvényhozás – elsősorban a szocdemek kezdeményezésére - hetek óta futószalagon elfogad, szóval kínos négy év következik, bárki is kerüljön hatalomra.

Alig egy héttel a kampány hivatalos kezdete előtt mi sem természetesebb Dragneáék részéről, mint az ilyen kijelentések, amelyekkel a PSD vezére azokat a választókat próbálja behálózni, akik számára a magyarokkal való szövetkezés gondolata még mindig félelmi reakciókat vált ki. Lelkük rajta, hallottunk már hasonló fogadkozásokat, a fintorgó sors rendszerint felülírja ezeket. Az erőviszonyok jelenlegi állása szerint kevés a valószínűsége, hogy a PSD a Tariceanu vezette ALDE-val megszerzi a kényelmes többséget, szóval mennek ők még kopogtatni az RMDSZ-hez is Bukarestben, ha a helyzet úgy kívánja, kétség ehhez nem fér. Jól tudja ezt Dragnea is, mint ahogy azt is, hogy nem lehet egyetlen nap alatt 5 milliárd lejes terhet sózni a következő évi költségvetés nyakába úgy, hogy annak ne legyen hosszú távú következménye. Tudja, tudja, de a PSD legtovább december 11-éig lát, mindent alárendel választási győzelmének, aztán majd csak lesz valahogy … Ezzel a mentalitással nyomorították meg, lopták szét az országot annyi éven keresztül, miért lenne ez most másképp?     

A parlament mintha teljesen elvesztette volna valóságérzékét, elszaladt velük a ló. A gazdasági szakemberek iszonyodottan számolnak: ha a béremelésekre, adóeltörlésekre vonatkozó ígéreteket mind abszolválni kell, komoly veszélybe kerül a 2017-es költségvetés, amelyben nincs ezekre fedezet. Csak az egészségügynek és oktatásnak ígért 15 százalékos fizetésemelés és bérkiegészítések hatalmas érvágást jelent, Románia könnyen oda juthat, mint 2010-ben, amikor a megszavazott fizetésemeléseket végül nem tudták biztosítani – figyelmeztetett Dacian Ciolos miniszterelnök. Hozzátette: a közalkalmazottak fizetésén kétségtelenül módosítani kell, de az efféle populista intézkedések csak mélyítik az aránytalanságokat, és ellehetetlenítik, hogy egy méltányos bérezési törvényt életbe lehessen léptetni.

Dragneáék vezényletével a törvényhozás 102 adó eltörléséhez járult hozzá, ami csaknem évi 1,6 milliárd lejjel kevesebb bevételt jelent az államkasszába. Bár ezek közül több valóban okafogyott, ismeri be a miniszterelnök is, másoknak, például a környezetvédelmi bélyegilleték eltörlésének komoly következményei lehetnek. A mandátum végi eszelős szavazásnak még nincs vége: a szenátus már elfogadta, a képviselőházra a jövő héten vár a döntés a 1050 lej feletti nyugdíjak 16 százalékos adójának eltörléséről, illetve arról, hogy a nyugdíjasoknak az egészségügyi biztosítását ezentúl a költségvetésből állják, ami egyes számítások szerint 2,2 millió, mások szerint viszont 2,2 milliárd lej hiány jelent majd. És a listának ezzel nincs vége.

Úgy tűnik tehát, hogy a hatalomra törő PSD maga alatt vágja el a fát gátlástalan, populista akcióival, de tudj’Isten, valahogy mindig talpra esnek. Gondolom majd a Cioloséktól származó „átkos örökségre” hivatkozva fogják megtagadni az egészségügytől, oktatástól, kisnyugdíjastól, életjáradékkal elcsábított sokgyermekes anyáktól az ígéretek betartását, ha kormányzásra kerül a sor. Vagy az Alkotmánybíróságra, amely vélhetően elkaszál majd azért néhányat a most elfogadott jogszabályokból.

Na, szóval ehhez a mizériához kellene partner lenni?