Navracsics Tibor: Precedenst teremthet a MOGYTTE angol kara

Hegedüs Csilla meghívására erdélyi körúton az uniós biztos

Navracsics Tibor: Precedenst  teremthet a MOGYTTE angol kara
Pár napos erdélyi látogatásra érkezett Navracsics Tibor uniós biztos Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke meghívására. Az egyébként magyarországi politikus szerdán Kolozsváron tartózkodott, itt ellátogatott az Erdélyi Történeti Múzeumba és a Farkas utcai református templomba, tárgyalt a történelmi magyar egyházak vezetőivel. Innen tovább utazott Székelyföldre, ahol felkeresi Sepsiszentgyörgyöt, Csíksomlyót, Csíkszeredát, és megbeszélést folytat az RMDSZ önkormányzati vezetőivel, majd Nagyváradon zárja körútját. Hegedüs kifejtette: Navracsics az első uniós biztos, aki azért jött el Erdélybe, hogy megtekintse az uniós pénzből finanszírozott kulturális, épített örökség terén megvalósított fejlesztéseket, az RMDSZ-es önkormányzati vezetők pedig tájékoztassák a gondokról. Hegedüs Csilla szerint nagyon fontos, hogy a májusi EP-választások után ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk az európai döntéseknek.

 

Erdélyi tartózkodása során Navracsics Tibor uniós biztos szerdán meglátogatta Kolozsváron az Erdélyi Történeti Múzeumot és a Farkas utcai református templomot.  

„A 2018-ban az Európai Parlament és Tanács által meghirdetett kulturális örökség európai éve lehetőséget nyújtott a helyi és regionális közösségeknek, hogy újra felfedezzék identitásukat. Összesen 34 ország kapcsolódott be ebbe a kulturális eseménysorozatba, több millió embert sikerült megszólítanunk, az események száma pedig meghaladta a tízezret. A kulturális örökség európai évét tavaly december elején Bécsben hivatalosan is lezártuk, de folytatni szeretnénk az akkor indult kezdeményezéseket, amelyek lehetővé teszi, hogy a helyi közösségeket meg tudjuk jeleníteni Európában. Most azokkal az emberekkel találkozom, akik részt vettek az év eseményein, és ötletekkel bírnak a jövőre vonatkozólag” – magyarázta Navracsics Tibor magyarországi uniós biztos a Hegedüs Csillával, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökével tartott közös kolozsvári sajtótájékoztatón.

Megtudtuk: az előrejelzések szerint a 2021-től kezdődő költségvetési időszakban a Navracsics által vezetett kulturális, oktatási, sport és ifjúsági uniós tárca költségvetése növekedni fog. Ennek következtében az Erasmus-program költségvetése megkétszereződik, a helyi közösségek kulturális programjait támogató Kreatív Európa program költségvetése pedig 30 százalékkal nőhet. 

„Az elmúlt tíz évben uniós forrásból 168 millió eurót hívott le Románia a kulturális, illetve az épített örökség helyrehozatala céljából. A román állam az elmúlt száz évben nem költött ennyit az erdélyi magyar épített örökség felújítására.  Azt szeretném, hogy Navracsics Tibor találkozzon azokkal az önkormányzati vezetőkkel, akik az uniós pályázatokat letették, majd életbe léptették.  Mondjuk el, mit értünk el, illetve azt is, hogy mit szeretnénk. Még ha Navracsics Tibor tárcájának költségvetése növekedni is fog, a regionális fejlesztés, a mezőgazdasági programok esetében a támogatások csökkenni látszanak. Célunk, hogy a támogatás növekedjen, ezért tanácsot kérünk a biztos úrtól, hogyan járjunk el? Számunkra prioritás Erdély fejlődése, mert fiataljaink akkor maradnak itt, ha Erdély fejlődni fog” – fejtette ki Hegedüs Csilla.

varosnapokHirdetés

Elmondta: azért hívta meg a biztos urat Erdélybe, mert számára nem újdonság, mi történik Romániában a kisebbségi oktatásban. „Románia minden nemzetközi fórumon elmondja, hogy ez az ország a kisebbségek Kánaánja. Én vállaltam, hogy megmutatom: nálunk nincs kétnyelvűség, nem használhatjuk szabadon szimbólumainkat, a kisebbségi oktatás nincs megoldva, egyházi tulajdonainkat visszaállamosítják. Navracsics Tibor az első uniós biztos, aki ilyen célból érkezett Erdélybe. Számunkra prioritás az európai döntéshozók meghívása. A cél nem a hisztériakeltés, hanem a gondok higgadt megtárgyalása, és közös megoldás kiötlése. A májusi választások meghatározóak lesznek Európa jövőjére. Akkor fog eldőlni: azok lesznek többségben, akik támogatják az európai kisebbségekre vonatkozó törvényt vagy sem. Számunkra a tét egyértelmű: erős Európát akarunk, illetve azt, hogy az európai döntéseknek ne az elszenvedői, hanem alakítói legyünk” – hangsúlyozta az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

A Marosvásárhelyi Orvos, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) helyzetével kapcsolatosan Navracsics Tibor kifejtette: nincs hatásköre, amely lehetővé tenné az oktatási miniszter szankcionálását. Nem ért egyet azzal, hogy vizsgaidőszak előtt egy-két héttel alapvetően megváltoztassák a vizsgarendszert. Ugyanakkor először a marosvásárhelyi magyar feleknek kell közös álláspontot kialakítaniuk, és utána tárgyalni a többségiekkel.  

„Az angol kar megindulása precedenst jelenthet, talán könnyebb lesz átlépni a kulturális gátakat, amelyek eddig a magyar tagozat útjába álltak” – vélekedett az uniós biztos. 

Navracsics szerint nincs abban semmi különös, ha a magyar kormány sportberuházásokat támogat Erdélyben, mert ennek a nyertesei az itt élő fiatalok.  A sportolás pedig különösképpen fontos Európában, azaz Közép-Európában, ahol az elhízás nagy problémát jelent.