Navalnij tetemén még két hétig „kémiai vizsgálatot folytatnak”

Az ellenzéki politikust hónapok óta mérgezhették

A néhai Alexej Navalnij orosz ellenzéki politikus holttestét még két hétig nem adják ki, mivel „kémiai elemzést” végeznek rajta, közölték családjával a BBC értesülései szerint a hatóságok. A brit közszolgálati média tájékoztat arról is, hogy a szibériai büntetőtelepen, múlt héten elhunyt Navalnij tetemének hollétéről még mindig nincs hivatalos közlés, a felkutatására tett erőfeszítéseket folyamatosan gátolják. A Euronews.hu hírportál a Bild német lap értesülései alapján arról ír, hogy Navalnij halála előtt orosz-német-amerikai egyeztetés zajlott arról, hogy a fogvatartott politikust kiadják egy Németországban elítélt, de az orosz rezsim által „hazafinak” tekintett gyilkosért cserébe. A Euronews beszámol arról is, hogy Navalnij halála után valóságos pánik tört ki a fegyintézetben. A hírportál által idézett egyik verzió szerint a politikust augusztus óta folyamatosan mérgezték.

A néhai ellenzéki vezető felesége, Julija Navalnaja azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy rejtegetik férje holttestét. Az özvegy hétfői videoüzenetében fogadkozott, hogy folytatja a „szabad Oroszországért” folytatott harcát, és egyenesen Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta meg férje meggyilkolásával. Azt is állította, hogy „a holttestét addig fogják visszatartani, amíg a Novicsok idegméreggel való mérgezés nyomai el nem tűnnek.” 

Kedden Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy megalapozatlan az a feltételezés, hogy Navalnijt Novicsokkal mérgezték meg, írja a BBC. Mint ismeretes, Alexej Navalnij 2020-ban túlélt egy mérgezési kísérletet – egy németországi kórházba menekítették el, ott mentették meg az életét; a német kormány közlése szerint, a Novicsok idegméreg egyik változatával mérgezték meg.

A Bild szerint az Egyesült Államok, Németország és Oroszország arról a lehetőségről tárgyalt, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt kiadják egy német fegyintézetben fogvatartott orosz állampolgárért cserébe. A lap rovatvezetője, Philip Pjatov személyesen erősítette meg az információt – írja a Bildre hivatkozó Euronews. Az illető neve Vadim Kraszikov, akit egy német fegyintézetben tartanak fogva. Kraszikovot a szakadár csecsen parancsnok, Zelimhan Hangosvili meggyilkolásáért ítélték el, akivel fényes nappal végzett a berlini állatkerben. 

Korábban a szövetségi biztonsági szolgálat (FSzB) tagja volt, és a Bild szerint Vlagyimir Putyin elnök Oroszországban szeretné tudni.  Kraszikov annak idején egy orosz turistára próbálta kenni a bűntettet, de a német bíró ennek nem adott hitelt, és az orosz állam bűnrészességét állapította meg, életfogytiglani büntetéssel sújtva az 58 éves merénylőt. 

Kraszikov – név nélkül – szóba került Putyin és Tucker Carlson amerikai újságíró beszélgetésében is, ahol az elnök szóba hozta, hogy egy „hazafit” kérnének vissza, aki „likvidált” egy férfit Európában. Ez a leírás illik Kraszikovra – írja a Euronews. Az ő nevét korábban Evan Gershkovich amerikai újságíróval kapcsolatban is emlegették, akit kémkedés vádjával tartanak fogva Oroszországban. Arról nincs ismeret, hogy a cseretárgyalások milyen stádiumban voltak Navalnij halálakor.
 

Amint arról tájékoztattunk, az Oroszországi Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet részlege azt jelentette, hogy Alekszej Navalnij február 16-án meghalt a szibériai büntetőtelepen, ahova decemberben szállították át. A halál okát hivatalosan nem közölték, semmi sem erősíti meg az orosz médiában terjedő verziót a leszakadt vérrögről. Navalnij ügyvédjének és anyjának Ivan Zsdanov fegyintézeti igazgató azt mondta a telepen, hogy az ok „hirtelen halál szindróma” volt.
 

A Euronews cikkében beszámol arról is, hogy Moszkvából Szalehardba, a büntetőtelep közelében levő városba általában két járat érkezik: reggel 8:00-kor és 16:40-kor. Február 17-én este viszont két gép is menetrenden kívül szállt le, az első este hat körül érkezett, ahol a büntetésvégrehajtás járművei vártak rá. 

Navalnij valószínűleg jóval korábban meghalt, mint ahogy a FSZIN bejelentette – mondta a Novaja Gazeta Europe-nak egy névtelenséget kérő fogoly az IK-3 „Sarki Farkas” telepen. Az idézett beszámoló szerint „érthetetlen őrület kezdődött a büntetőkolónián. Az este 20:00 és 20:30 között zajló szokásos esti létszámellenőrzés hirtelen felgyorsult, mindenkit bezártak a körletbe, megerősítették az őrséget is.
 

A fogoly beszámolója szerint többször hallani lehetett, hogy néhány autó behajt a zónába késő este és éjszaka. Másnap reggel teljes zárka-ellenőrzés kezdődött, több mobiltelefont, SIM-kártyát, még hősugárzókat is lefoglaltak, amelyek felett korábban szemet hunytak. 
 

Az őrök szavaiból a foglyok arra következtettek, hogy a kolónia központi ellenőrzésre vár. Ez szokatlan volt, mivel a börtönigazgatás jellemzően egy hónappal korábban értesül az ellenőrzésekről. A nyilatkozó szerint  „Navalnij sokkal korábban halt meg, mint a bejelentett időpont. Megjegyezte, hogy Navalnij halála megrendítő meglepetésként érte a kolónia vezetését. 
 

Egy súlyos változat szerint két magas rangú forrás azt mondta a Szota Telegram csatornának, hogy Navalnijt „augusztus óta fokozatosan mérgezték, hogy előidézzék halálát”. Az állítás szerint a fő „lobbista” a nyomozóbizottság vezetője, Alekszandr Basztrikin volt, aki személyes haragot táplált a politikus ellen.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol
A Crocus City Hall kulturális központban elkövetett bűncselekmény minden elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni büntetését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton sugárzott televíziós üzenetében.
Külpol