Napokon belül magyarul is üdvözlik az érkező utasokat a kolozsvári reptéren

Napokon belül magyarul is üdvözlik  az érkező utasokat a kolozsvári reptéren
David Ciceo a kolozsvári repülőtér vezérigazgatója lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott, az érkezési oldalon található elektronikus kijelzőbe betáplálják a szükséges szöveget, így napokon belül magyar nyelven is üdvözölhetik a kincses városba érkező utasokat. Ciceot annak kapcsán kerestük, hogy Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor és elnöki tanácsadó Facebook-bejegyzésben nehezményezte a magyar felirat hiányát a kijelzőről.

– A reptér érkezési oldalán nyolc  nyelven köszöntik a leszállókat. Többek közt törökül, de magyarul nem. Mintha nem lenne magyar lakossága Kolozsvárnak. Nem beszélve arról, hogy a járatok tekintélyes részét magyar cég üzemelteti. Ne adja, hogy ők azt mondják: „la revedere”. A reptér gazdája a Kolozs Megyei Tanács, az elnök pedig Tişe úr – írta Eckstein.

A volt politikus a magyar érdekeltségű Wizz Air légitársaságra utalt. Hozzátesszük: tavaly ősz óta a szintén magyar cég, az AeroExpress közvetlen járatot létesített Budapestre, így a magyar üdvözlő szöveg még inkább indokolt lenne.

Az ügy kapcsán David Ciceo hozzátette: az elektronikus kijelzőt a 2022 márciusában tartott Aviation Event elnevezésű rendezvény kapcsán helyezték ki a szervezők, s a nyelv beállításakor azokat az országokat vették figyelembe, ahová valamelyik légitársaság járatokat üzemeltet. Sajnos, akkor még egyetlen légitársaságnak sem volt közvetlen járata Magyarországra. Elnézést kérünk, s napokon belül betápláljuk a rendszerbe a magyar nyelvű szöveget – jelentette ki a Szabadság megkeresésére az kolozsvári repülőtér vezérigazgatója.

Idén júliusban a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es tagjai, nevezetesen Antal Géza, Balla Ferenc, Lőrinczi Zoltán László, Rés Éva és Vákár István kérvénnyel fordultak AlinTişe elnökhöz és David Ciceo reptérigazgatóhoz a helyzet rendezése érdekében, de a megoldás váratott magára.

Ilyen összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy Ciotlăuş Pál személyében a repülőtérnek magyar vezetőtanácsi tagja van.