Napi ötven koronavírusos fertőzést igazoltak

Napi ötven koronavírusos fertőzést igazoltak
A legutóbbi tájékoztatás óta 50 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy országszerte 12 076 koronavírus-tesztet végeztek – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Az új esetekkel 1 079 776-ra nőtt a járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzöttek száma Romániában; közülük 1 044 404 személyt nyilvánítottak gyógyultnak eddig. Hétfőn 1157 beteget kezeltek országszerte kórházban Covid-19-cel, 217 páciens szorult intenzív terápiás ellátásra.

Újabban 27, koronavírussal diagnosztizált személy (12 férfi és 15 nő) haláláról érkezett jelentés, ezzel 31 861-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában.

Románia területén hétfőn 2696 igazolt koronavírus-fertőzött személy volt otthoni, 1442 pedig intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 22 648 személy volt házi, 84 pedig hatósági karanténban.

A GCS szerint a 27 személy közül 17 korábban hunyt el, de csak most kerültek be az adatbázisba az egészségügyi minisztérium által elrendelt ellenőrzések nyomán.

A 27 halálos áldozat közül egy személy a 40 és 49 év közötti, egy az 50 és 59 év közötti korosztályhoz tartozott, nyolc 60 és 69 év közötti, nyolc 70 és 79 év közötti volt, kilenc beteg életkora pedig meghaladta a 80 évet. Egy kivételével mindannyian más betegségben is szenvedtek.

Járványügyi szempontból továbbra is zöld zónásnak minősül az ország valamennyi megyéje és a főváros is, tekintve, hogy minden megyében 1 ezrelék alatti a fertőzöttségi arány. Bukarestben 0,14 az ezer lakosra jutó esetszám; a lakosságarányos esetszám Prahova és Fehér megyében a legnagyobb, 0,23, illetve 0,21, és Gorj megyében a legkisebb, 0,02.

A legutóbbi jelentés óta a legtöbb esetet Bukarestben (16), valamint Prahova (8), Maros (7), Kolozs (7) és Ialomiţa (6) megyében igazolták. Tizenkét megyében egyetlen új megbetegedést sem jegyeztek.

Kolozs megyében 0,13 ezrelék volt hétfőn a fertőzöttségi ráta, Kolozsváron 0,10 ezrelék. A megye Covid-kórházaiban 158 fertőzöttet kezelnek, 21 beteg fekszik intenzív terápiás osztályokon. A Kolozs megyei települések közül csak Gyeke községben 3 fölötti az ezer lakosra jutó fertőzöttek aránya, 3,37 ezrelék.

LEZÁRULT A COVID-IGAZOLVÁNYOKRÓL SZÓLÓ JOGALKOTÁSI FOLYAMAT

Lezárult az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat, amelynek célja az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-járvány alatt - jelentette be hétfőn közös közleményben az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács. A három uniós testület vezetője által hétfőn hivatalosan is aláírt rendelet július 1-től lép érvénybe. Az igazolvány bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén, magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó adatokat, biztonságos lesz, és egy digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz. A rendelet előírja, hogy tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól.