Nagyszabású víz- és szennyvízhálózat fejlesztésbe kezd a megye

Nagyszabású víz- és szennyvízhálózat fejlesztésbe kezd a megye
A Somes Vízművek Rt. és az európai alapok minisztériumának képviselői nemrég írták alá azt a szerződést, amely Kolozs és Szilágy megyei regionális víz- és szennyvíz infrastruktúrafejlesztési beruházásokra vonatkozik a 2014-2020-as időszakban. Az uniós támogatottságú befektetés értéke 352 millió euró áfamentesen. Ebből 85 százalékot az EU kohéziós alapja, és 13 százalékot az állami költségvetés áll, 2 százalék pedig az önrész, amit a helyhatóságok biztosítanak. A megvalósítás határideje 2023. december 31.

A Kolozs Megyei Tanács székhelyén erről a sokakat érintő befektetésről számolt ma be a sajtónak Alin Tise elnök és Calin Neamtu, a vízművek igazgatója. A beruházásnak köszönhetően a vízművek kivitelezheti Kolozs megyében a legnagyobb uniós támogatású projektet.

A megyei önkormányzat elnöke bejelentette: a nagyméretű beruházás uniós elvárást teljesít, megvalósulásával Kolozs megyében szinte 100%-os lesz a hálózati ivóvízellátás (az országos átlag jelenleg 50%-os), és a lakosság 97,5%-a rendelkezik majd szennyvízcsatornázással (az országos szint 50%-nál kevesebb).

Calin Neamtu igazgató műszaki adatokkal szolgált. A befektetés 174 település lakosságát érinti (76-ot Kolozs, és 98-at Szilágy megyében). A munkálatok során – többek között – javul az ivóz minősége, bővül a vezetékhálózat, korszerűsítik a gyalui vízkezelő állomást, felújítják a szászfenesi vízellátó bázist, négy szennyvízülepítő-telepet építenek. Az új vízvezetékek összhossza meghaladja a 317 km-t, építenek 78 új tartályt, felújítanak további 21-et, megvalósul 67 klórozóállomás, és korszerűsítenek 3 pumpatelepet. A teljes kivitelezési szerződés aláírásához előzetesen harmincnégy szerződést kellett megkötni különböző beszállító vállalatokkal. A vízművek igazgatója tudja, hogy a munkálatok olykor kényelmetlenséggel járnak a lakosság számára, amiért előre is elnézést kér, de az ígéri, érdemes lesz elviselni a bosszúságot.