Nagyszabású tárlat nyílik a debreceni MODEM-ben

Nagyszabású tárlat nyílik a debreceni MODEM-ben
A szabadság szigete címmel nyílik nagyszabású tárlat a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (MODEM) a modern és kortárs magyar képzőművészet legjavából. Az augusztus 7-től látható kiállításra hétfőn az utolsó mű is megérkezett, az alkotásokat – köztük Korniss Dezső Tücsöklakodalom című olajképét – a sajtó nyilvánossága előtt csomagolták ki.

A tárlaton a 20. század száz legnevesebb magyar képzőművészének mintegy 250 alkotása látható – mondta Kónya Ábel, a MODEM vezető kurátora. A kiállítás egymilliárd forintra biztosított anyaga a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum több mint tízezer darabos gyűjteményére épül és átfogó képet ad a magyar képzőművészet elmúlt évtizedeiről, a naturalizmustól kezdve a konstruktív törekvéseken, a neoavantgárd absztrakción, a szürrealizmuson át a public artig.

Kónya Ábel elmondta: A szabadság szigete című kiállításon – amely a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első bemutatkozása Szentendrén kívül – a modern és kortárs magyar képzőművészet száz legismertebb, iskolateremtő, legtöbbet hivatkozott művésze, köztük Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Korniss Dezső, Ámos Imre, Anna Margit, Pacsika Rudolf munkái láthatók majd három hónapig a MODEM-ben. A válogatásban hangsúlyosan jelennek meg az olyan ismert iskolák, mint a nagybányai, a neósok, a Nyolcak csoportja, az Európai Iskola vagy az École de Paris magyar szekciója – fűzte hozzá.

A bemutatott anyag a gyűjteményen belül is kiemeli a rendkívüli alkotásokat, életművet hátrahagyó művészeket, kamarakiállítás jelleggel hangsúlyozza Vajda Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit és Ámos Imre emblematikus munkásságát, Barcsay Jenő, Czóbel Béla és Kmetty János több generációra ható festői hagyatékát.

A november 6-ig látható kiállítás kurátora Muladi Brigitta művészettörténész.(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér