Nagykárolyi kiállítás Erdély nemesi világáról

Nagykárolyi kiállítás Erdély nemesi világáról
Időszakos kiállítást nyit Bőségszaru címmel a Szatmár Megyei Múzeum Nagykárolyi Osztálya július 11-én a Károlyi-kastélyban. Az érdeklődők Erdély nemesi világának leglátványosabb ruházatait, dísztárgyait és ékszereit tekinthetik meg a középkori és premodern időszakból a Kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum gyűjteményéből.

„Az erdélyi nemesség nem volt kevésbé igényes, mint az európai. Az arisztokraták a leglátványosabb anyagokat részesítették előnyben, mint a brokát, a selyem, az elefántcsont, a gyöngyház, az arany, a drágakő és hajlandók voltak vagyonokat költeni hiúságuk kielégítésére” – olvasható a szervezők közleményében.

A hivatalos megnyitó július 11-én, szombaton délután 5 órától lesz a kastély parkjában, ahová a belépés ingyenes, de kötelező a testhőmérséklet mérés és a védőmaszk viselése. A kiállítótermekbe való belépés a tárlat idején szakaszosan történik szintén maszkban, kézfertőtlenítést követően.

A kiállítás a Szatmár Megyei Tanács, Nagykároly Polgármesteri Hivatala és a Gróf Károlyi Idegenforgalmat-népszerűsítő Központ támogatásával jött létre.