Nagyenyed Green Run első alkalommal

Maratoni futás az egészségért és a környezetért

Nagyenyed Green Run első alkalommal
Fölöttébb mozgalmassá vált, a szó szoros értelmében, a Maros parti kisváros szombaton, 2023. szeptember 16-án, hiszen ekkor rendezték meg első alkalommal az Aiud Green Run by DP World nevet viselő sportversenyt.

Az első ízben megszervezett Nagyenyed Green Run ötletgazdája és technikai kivitelezője a helyi önkormányzat, főszervezője a Dr. Brendus Gyula Egyesület, szponzora pedig a DP World volt. Az utóbbi az a dubaji óriáscég, amelyik Marosdécsén hozza létre az Aiud Logistic Park nevű intermodális, a legnagyobb Fekete-tengeri konténer bázissal rendelkező terminálját, és amelyik a helyi gazdaság egyik meghatározó tényezőjévé hivatott válni a közeljövőben.

A megmérettetésre három kategóriában lehetett benevezni: félmaraton (21 kilométer), cross (8 kilométer) és az úgynevezett Family Run, családi futás (2 kilométer szakaszon). Az első kettőnek a rajtját reggel 9 órakor, az utóbbinak déli 12 órakor jelezte a sípszó. A sok meglepetést tartogató verseny az enyedi vár mellől startolt és a Transzalpin útvonalát követte a Szabaderdőig, majd a kiindulási pontba kanyarodott vissza.

A kellően népszerűsített verseny az ország minden részéből Enyedre vonzotta a sport kedvelőit, köztük komoly sportolókat is. Temesvártól Konstancáig több mint húsz város képviseltette magát, a vidéki településekről nem is beszélve. A három futamnak 460 résztvevője volt, a legfiatalabb versenyzők azok a pár hónapos csecsemők voltak, akik babakocsiban vagy ölben tették meg a távot édesanyjuk segítségével, a legidősebbek pedig hetven felett voltak. A legkitartóbb versenyzők értékes díjakban részesültek: a félmaraton női illetve férfi versenyzői esetében az első díj 1500 lej és egy pár kiváló minőségű, Enyeden gyártott túracipő volt; a cross esetében  700 lej és a cipő; a családi futam győztese pedig egy DJ Mini 3-as drónnal térhetett haza. Az díjkiosztásra várakozva, az enyedi teniszklub tagjai a városközpontban megmutatták e sportág „alaplépéseit”, és ugyanott asztaliteniszezni is lehetett.

A versenyzők nagyon elégedettek voltak a szervezéssel, hiszen azt kapták, amire számítottak:  Enyeden kedves fogadtatásban volt részük, idejében megkapták a versenyfelszerelést, a terep jól ki volt jelölve és a külön erre a célra létrehozott Facebook oldalon térképhez meg mindenfajta szükséges információkhoz idejében hozzájutottak, továbbá ugyanitt tették közzé az elért eredményeket is. A versenyen saját korcsoportjában a második helyen végző Fodor Katalin, a Bethlen Gábor Kollégium magyar szakos tanárnője szerint nagyon jó volt a hangulat. „Nekem különleges élményben volt részem nemcsak azért, mert ez az első ilyen versenyem, hanem azért is, mert családunkban hármunknak van szülinapja ezekben a napokban, az egyik tagnak épp ma, és ez egy nagyon szép ajándék, felejthetetlenné teszi a mai napot. Amikor a nyár elején megláttam a versenyfelhívást, azonnal elhatároztam, hogy benevezek, mert azonosulni tudtam a rendezvény céljaival. Remélem, jövőre még többen részt fognak venni a családomból és a barátaim, ismerőseim közül is”.

A versenynek számtalan hozadéka volt: a sport és az egészséges életmód népszerűsítése mellett összekapcsolta a család tagjait és a generációkat, ugyanakkor a környezetvédelem fontosságára és az enyedi turizmusban rejlő lehetőségekre is felhívta a figyelmet.

A rendezvény célkitűzéseiről és eredményeiről, valamint arról, hogy mitől „zöld” a futam,Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere a következőt nyilatkozta: „Nagyon sok környezetbarát elemet ölelt magába ez a verseny, például a megmérettetés előtt néhány nappal Enyed minden iskolájából jelentkeztek diákok összegyűjteni a szemetet az útvonalról. A résztvevők a természetben szaladtak és minden résztvevő két facsemete ültetését támogatta a bejelentkezésével, amelyeket az erdészet által kijelölt területre ültetünk majd el. A verseny nevezési díjaiból begyűlt összeget egy jótékonysági célra fordítjuk majd: az önkormányzat anyagi hozzájárulásával, egy óvoda mellé egy úgynevezett szenzoriális parkot létesítünk, ahol a gyerekek gyakorolhatják, fejleszthetik érzékszerveiket”.

 Az alpolgármester azt is fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy nagyon sok helyi vállalkozó állt az ügy mellé, ekkora méretű összefogásra régóta nem volt példa a városban. A szervezés során igyekeztek a helyi gazdasági erőforrásokra támaszkodni, például a versenyen viselt pólók is enyedi gyártásúak voltak, illetve – a turizmus fejlesztése érdekében – a Made in Aiud logót használták, amely a református vártemplomot ábrázolja.

Borítókép: a szerző felvétele