Nagyböjt, a bűnbánat és jócselekedetek kegyelmi ideje

Nagyböjt, a bűnbánat és jócselekedetek kegyelmi ideje
Húshagyó kedden, február 28-án és másnap, március első napján, hamvazószerdával kezdetét veszi a nagyböjt. A húsvéti ünnepet megelőző negyven napot – a vasárnapokat nem számolva – nagyböjtnek nevezzük. Ez a periódus a böjt és a bűnbánat ideje. Hamvazószerdával veszi kezdetét és nagyszombat éjszakájáig, illetve húsvétvasárnap hajnaláig, az Úr Jézus feltámadásának napjáig tart, amelyet ebben az évben együtt ünnepel a világ valamennyi történelmi egyháza. Tehát a nagyböjti idő célja Húsvét ünneplésének előkészítése.

KOVÁCS SÁNDOR főesperes

Hamvazószerdán, az előző év virágvasárnapján meg­szentelt barka hamujával a pap keresztet rajzol hom­lokunkra, s közben ezt mondja: „Emlékezz ember, hogy porból lettél és porrá leszel!" Földi életünk végességére figyelmeztet bennünket ez a mondat. De lehet mondani Jézus programadó felhívását is: „Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az Evangéliumban” (Mk 1,15).

Ha csak egyetlen ponton is akarjuk önmagunkat jobbá tenni, egyetlen hibánkról próbálunk leszokni, akkor is elindultunk a jó úton. Ez az értelme és célja a Katolikus Egyházban a nagyböjti időnek, amikor közel hat heten át készülünk a legnagyobb keresztény ünnepre, Húsvétra.

Nagyböjt. Szóval koplalás? Nem nevetséges? – kérdezik egyesek. Erre én is megkérdezném: még akkor is nevetséges, ha az igazi keresztények az áldozatot Jézus kedvéért vállalják?! Legalábbis így volna jó. Azért kell böjtölnünk, hogy ezzel lerójuk tiszteletünket a szenvedő Jézus iránt. A rá emlékezés tesz jobbá bennünket, hasonlóbbá hozzá.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!