Nádas Péteré az évtized könyve az írók szerint

Nádas Péteré az évtized könyve az írók szerint
Miután az elmúlt napokban kiderült, hogy a Merítés-díj zsűrije Vida Gábor Egy dadogás története című kötetét, a közönség pedig Dragomán György Máglya című regényét választotta az évtized legjobb könyvének, az ekultura.hu szerzője, Bak Róbert jóvoltából azt is megtudhatjuk, hogyan vélekednek erről a kérdésről a magyar írók.

Bak Róbert az elmúlt hetekben közel száz szerzőt keresett meg a témával kapcsolatban, végül ötvenöten állították össze saját, 10-15 tételből álló listájukat az évtized általuk legjobbnak vélt könyveivel.

A megkeresést követően listát írt többek között Áfra János, Barnás Ferenc, Cserna-Szabó András, Falcsik Mari, Garaczi László, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kiss Tibor Noé, Mécs Anna, Milbacher Róbert, Moesko Péter, Molnár T. Eszter, Nádasdy Ádám, Nyáry Krisztián, Pályi András, Péntek Orsolya, Terék Anna, Totth Benedek, Turbuly Lilla és Vida Gábor.

A rangsorolásnál szóba jöhetett minden szépirodalminak tartott könyv, bármilyen műfajban és műnemben – próza, líra, dráma –, amelyet magyar szerző írt, és amely először 2010 és 2019 között jelent meg. Összességében 292 műre érkezett szavazat a megkérdezett szerzőktől.

A listák összesítését követően Nádas Péter Világló részletek című könyve kapta a legtöbb szavazatot, szám szerint huszonhármat. Ezt követte Bodor Ádám Verhovina madarai és Borbély Szilárd Nincstelenek című kötete, egyenként huszonegy szavazattal. Tizenheten Zoltán Gábor Orgia, tizenhárman Németh Gábor Egy mormota nyara és tizenegyen Tompa Andrea Fejtől s lábtól című kötetét is rátették listájukra. Szintén tizenegy szavazatot kapott Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója, valamint tíz-tíz listán szerepelt Takács Zsuzsától A vak remény és Péterfy Gergelytől a Kitömött barbár.

A szerzők közül továbbá kilencen szavaztak Szvoren Edina Pertu című könyvére és a Merítés-díj zsűrije által az évtized könyvének választott Egy dadogás története című regényre is Vida Gábortól. Öt kötet kapott nyolc-nyolc szavazatot a felmérés során: Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája, Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem, Oravecz Imre Kaliforniai fürj, Cserna-Szabó András Sömmi és Láng Zsolt Bolyai című kötete.

A résztvevő szerzők névsora és az összesített könyvlista az ekultura.hu weboldalon böngészhető.