Múzeumok Éjszakája számokban

Múzeumok Éjszakája számokban
Kolozsvári és Kolozs megyei múzeumok is bekapcsolódtak az európai Múzeumok Éjszakája programsorozatba szombaton. A kolozsvári Művészeti Múzeum és az Erdélyi Néprajzi Múzeum mellett, a szászfenesi és csucsai intézményekben is nappali és éjszakai programokat szerveztek ez alkalomból. – Nagyon örülök annak, hogy az értékes kiállítások bemutatására és interaktív rendezvények megszervezésére vonatkozó erőfeszítéseink megtérülnek, hiszen több ezer kolozsvári érdeklődését sikerült felkelteni – fogalmazott a rendezvény kapcsán Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum mindkét helyszínén, a központban található Redut-palotában, illetve a törökvágási Romulus Vuia Néprajzi Parkban is szerveztek programokat, amelyek megközelítőleg 4000 embert vonzottak. A Redut-palotában olyan állandó kiállításokat tekinthettek meg az érdeklődők, mint például a látássérülteknek létrehozott Érintsd meg és értsd meg – a hagyományos paraszti tárgyak tapintható üzenete, de tartottak a műhelytevékenységeket is. A Romulus Vuia Néprajzi Parkban az állandó kiállítás mellett az ArhiVe című tárlattal készültek az eseményre.

A kolozsvári Művészeti Múzeum is különleges programokkal készült a szombati rendezvényre. Az Egy éjszaka a palotában című rendezvény középpontjában a múzeum tulajdonában álló restaurált alkotások, illetve kortárs művészek tárlatai álltak, amelyek a modern kulturális örökség köré csoportosultak. A Művészeti Múzeumba szombat éjjel 10 907 ember látogatott el.

A Kolozsvár közelében található települések múzeumai is bekapcsolódtak a rendezvénysorozatba. A csucsai Octavian Goga Emlékmúzeum zenés-verses előadással készült, amelyet a Tudor Jarda Népművészeti Iskola Steaua fără nume nevű művészeti csoportja adott elő, az eseményt Sorin Grecu költő és újságíró koordinálta. Az előadás mellett az 550 érdeklődő megnézhette a múzeum állandó kiállítását, Goga munkásságáról és életéről, a néprajzi kiállítást a Fehér házban, nyitva tartott az Ady Endre Emlékház is, illetve a kastély egy része is látogatható volt.

A szászfenesi Leonida Truţă Vízmúzeum is bekapcsolódott az eseménysorozatba, amelyet megközelítőleg 100 ember látogatott meg. Ugyanakkor a Turisztikai és Információs Központ is éjjel egyig nyitva tartott, ahol 150 embernek szolgáltattak információt a szombaton a városban zajló kiállításokról, eseményekről.