Módosították a kolozsvári 56-os megemlékezés programját a városi focirangadó miatt

Módosították a kolozsvári 56-os megemlékezés programját a városi focirangadó miatt
Nem a megszokott időpontban, de idén is lesz ünnepi megemlékezés Kolozsváron. A sétatéri emlékműhöz szervezett ünnepség programját a városi focirangadó miatt kell átszervezni. A korábbi években megszokott menetrendtől eltérően, idén délelőtti órában zajlik majd a nemzeti ünnep alkalmából szervezett megemlékezés.

A programsorozat 10:30-kor kezdődik a sétatéri 56-os emlékműnél koszorúzással, amelyet 11 órakor istentisztelet követ a belvárosi unitárius templomban. Ezt követően a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács verses-énekes összeállítása lesz látható.

„Idén színesebb programmal készültünk, amelynek keretében a megemlékezést alkonyat után tartottuk volna. Így fáklyákkal a kezünkben vonulhattunk volna a házsongárdi temetőbe Dsida Jenő sírjához, majd innen a sétatéri emlékműhöz, hogy szebbé tegyük az ünneplést, hívogatóbbá a magyar szabadság napját. Sajnálatos módon, a csendőrség hivatalos válaszában az állt, hogy nem tudják garantálni az ünneplők biztonságát, így nem is engedélyezték a megemlékezést. Ezért egyeztetve a civil szervezetekkel, az egyházakkal, a fiatalsággal és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával, arra jutottunk, hogy a kényszerhelyzetből megpróbáljuk a legtöbbet kihozni, és a délelőtti órában tartjuk meg az eseményünket” – nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

A megemlékezés előtt és után is további programok várják az érdeklődőket.

Október 18-án, 16 órakor vezetett városi sétát szerveznek az 1956-os emlékhelyekhez, amelyet Lönhárt Tamás történész, a BBTE Történeti Intézetének egyetemi docense vezet. Az érdeklődőket Mátyás király szülőházánál várják, onnan indulnak tovább.

Az ’56-os hősök tiszteletére szervezett programok utolsó pontjaként, a Kolozsvári Történeti Intézet történelmi vetélkedőt szervez a középiskolásoknak, november 4-én, 16 órakor a BBTE Jókai/Napoca utca, 11. szám alatti épületének Ferdinánd-termében.

Benkő Levente Volt egyszer egy ’56 című könyvének bemutatója objektív okok miatt elmarad.

További részletekért kövessék a Magyar Szabadság Napja//Az '56-os hősökre emlékezünk Facebook-eseményt.

Csakúgy, mint az ezelőtti években, a szervezők idén is arra kérik a koszorúzni szándékozókat, hogy amennyiben lehetőségük van, koszorú helyett ajánlják fel adományaikat a Házsongárd Alapítványnak, hogy megújulhasson Dsida Jenő sírboltja. Adományaikat a helyszínen bedobhatják az adománygyűjtő dobozokba vagy az alábbi bankszámlaszámokra utalhatják:
Fundatia Házsongárd Alapítvány
Postacím: I.C. Bratianu u.51-53., Kolozsvár
Banca Comerciala Romana (BCR) Sucursala Cluj – Románia
RO21 RNCB 0106 1404 0199 0001 (RON)
RO64 RNCB 0106 1404 0199 0003 (HUF)
RO91 RNCB 0106 1404 0199 0002 (EUR)
SWIFT: RNCBROBU