Módosította a kormány a roncsprogramot

Módosította a kormány a roncsprogramot
Elfogadta keddi ülésén a kormány a gépkocsipark felújítását célzó program módosításait – jelentette be Nelu Barbu, a Dăncilă-kabinet szóvivője. Mint részletezte, a kormányprogram haszonélvezői például ezentúl akkor is részesülhetnek az állami támogatásban, ha már volt egy új autójuk.

„A kormány a mai ülésén a gépkocsipark felújítását célzó programot módosító és kiegészítő kezdeményezéseket fogadott el. A 2014/66-os számú sürgősségi kormányrendelettel elfogadott programról van szó. A program fő célkitűzése megkönnyíteni a magánszemélyek hozzáférését az új személygépkocsikhoz az állam által garantált hitelek révén” – fejtette ki a kormányszóvivő.

Megjegyezte, a program keretében egyaránt lehet majd vásárolni „hagyományos” autókat, mint ahogy hibrideket vagy villanyautókat is.

„Ugyanakkor a törvényi módosítások révén a magánszemélyek akkor is vásárolhatnak maguknak egy új személygépkocsit, ha már korábban birtokoltak egy ilyen autót. Eltörölik ugyanakkor a program haszonélvezőjének a saját felelősségre tett nyilatkozatát, ami szerint nem volt még új autója – az Első autó programnak ez az egyik feltétele. A jogszabály előírja egyúttal azt is, hogy a Roncsadó és a Roncsautó plusz programok keretében nyújtott ökobónuszokat és ökoutalványokat is fel lehet használni a kötelező előleg lepengetésekor” – mondta el Barbu.