Mircea Geoană a 2024-es elnökválasztás esélyese

Mircea Geoană a 2024-es elnökválasztás esélyese
Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes, volt külügyminiszter, a Szociáldemokrata Párt (PSD) korábbi elnöke (2005–2010) nyerné meg az elnökválasztást, ha függetlenként indulna, és most tartanák a voksolást, amely a jövő év végén esedékes – állapította meg az INSCOP közvélemény-kutató intézet friss felmérése, amelynek erre vonatkozó eredményeit ma tették közzé.

A News.ro hírportál által megrendelt, szeptember 15. és 22. között, telefonos módszerrel végzett felmérés válaszadóinak 57,2 százaléka biztosra ígérte részvételét a következő elnökválasztáson, míg 16,9 százalékuk azt állította: biztosan nem megy el szavazni.

A választói preferenciájukat – a részvételi szándéktól függetlenül – kifejező válaszadók (akik a teljes minta 75,9 százalékát teszik ki) 25,3 százaléka adná Geoanára a voksát, míg 19,5 százalékuk Marcel Ciolacu kormányfőre, a PSD elnökre, 18,7 százalékuk George Simionra, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökére, 11,2 százalékuk Nicolae Ciucă szenátusi házelnökre, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökére, 10,1 százalékuk Diana Şoşoacă– az AUR-ból kizárt – független szenátorra, az SOS România párt alapítójára adná a voksát.

A felmérés szerint 5,6 százalékos támogatásra számíthat Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két másik jobbközép párt (PMP, FD) által is támogatott jelöltje, 4,1 százalékra Dacian Cioloş volt miniszterelnök, a REPER jelöltje és 2,7 százalékra Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A teljes minta 47,7 százalékát kitevő, biztos választói részvételt ígérő és határozott preferenciával rendelkező válaszadók körében is ugyanez a sorrend, de Mircea Geoană már csak 3,2 százalékponttal előzi meg Ciolacut.
 

Az INSCOP az elnökválasztás második fordulója tekintetében öt lehetséges felállást vizsgált meg: három közülük abból a feltételezésből indult ki, hogy a többi parlamenti párt által szélsőségesnek minősített AUR elnöke bejut a második fordulóba. A felmérés szerint George Simion mindhárom esetben alulmaradna a küzdelemben: Mircea Geoană 63,5–36,5 százalékos arányban, Marcel Ciolacu 58,8–41,2 százalékos arányban, míg Nicolae Ciucă 52,2–47,8 százalékos arányban győzné le az AUR elnökét.

Másik két forgatókönyv azt vizsgálta, mi történne, ha Emil Boc kolozsvári polgármester lenne a PNL jelöltje, és bejutna a második fordulóba. Az INSCOP szerint Boc szoros győzelmet arat (50,4–49,6 százalék), ha Marcel Ciolacuval kerül szembe, de Geoana őt is simán legyőzné (59,9 –40,1 százalék), amennyiben ők ketten kerülnének a második fordulóba.

Mircea Geoană, aki 2005 és 2010 között a PSD elnöke volt és a párt alapítóját, Ion Iliescu volt államfőt legyőzve került a PSD élére, 2009-ben a PSD elnökjelöltjeként nagyon közel került ahhoz, hogy Románia elnökévé váljon, az urnák lezárása utáni éjszaka – az exit poll becslések alapján – már elnöknek is tudhatta magát. Akkor a tisztségben lévő jobboldali Traian Băsescu államfő úgy szerezte meg második ötéves mandátumát, hogy alig több mint fél százalékponttal – főleg a külképviseletről beérkezett –, 70 ezer szavazattal múlta felül a PSD jelöltjét, miközben az érvénytelen szavazatok száma megközelítette a 140 ezret.

Geoanát 2011-ben kizárták a PSD-ből, később rövid időre visszatért, pártalapítási kísérletei nem jártak sikerrel. Jens Stoltenberg 2019-ben nevezte ki a NATO főtitkárhelyettesévé.